為何高階級的人會學習文組的東西?

320 回覆
30 Like 97 Dislike
點睇開國偉人毛澤東同秋收起義?

老毛都係文科組喎,最愛明太祖同資治通鑑
根本密不可分,有咩好嘈

好多科學家到最後都係回歸哲學、神學
咪喺
咁辛苦花一生時間研究點樣將相對論同量子力學結合
不如去祈禱咪得囉
Exactl7y
名校入面突出嘅通常有兩種人
一種係全能,多方面能力都高。
一種就係背景好,培養得都算好。

唔突出嗰啲就係歸類成第三種,通常都係死力培養掹車邊入到去。

屋邨家長頂多係做到第一同第三種。

因為第一種係先天因素比較重,啲人成日想J嘅名校關係網係第二種。
但問題係第一種同第二種之間會有交集
但第二種就同第三種就無乜交集,唔會結到果。

第一種就同第三種只要興趣相投都做到朋友嘅,但要好長時間先會結到果。不過如果結到果,你就開始同第二種有交集,呢個先係關鍵,但好多人都唔會明。

如果你做第三種又入唔到大學跟到第一種人,咁基本上都係完撚咗

仲有好多草根成日跟人講
「識字好過識人」

但事實如果你自己字都唔識,無人想識你,呢個都係因果關係問題

「識字好過識人」呢句嘢成立嘅條件係,你有用,人地先覺得你需要巴結,會令對方有所得益嘅。
身份地位同能力都係叫「有用」,唔係淨係能力一樣。
睇題目已經聞到陣除
先有語言,後有文「科」

呢啲啲知識唔係你歸類「文科」之前無,由文科人創出嚟。
"令外國願意介入同撐你係靠工業同天然資源"
知唔知咩叫意識形態?
冷戰係打工業同天然資源?
台灣冇半導體工業,可能一早比美國賣左比支那?
我同你講, 如果台灣冇意識形態, 台灣自己就會賣俾中國, 仲益咩美國
同埋台灣天生就有半導體工業護國?

"保護你國家係靠武器,唔係靠寫文"
保護得到, 仲會有國家滅亡?

其實香港人係咪真係唔明文字既力量有幾咁重要
仲喺度笑人刪呢樣刪嗰樣, 以為人地係白痴?
科學家會睇文學野
魯迅呢啲棄醫從文都出到名
香港以前都有中文系教授係醫生
但我冇咩聽過文人可以做到科學家

咁係咪即係文科野係業餘都夠做
吓,即係你意思係呢段wiki係錯

「媒體多次將愛因斯坦描繪成一個虔誠信教的人,這激起他發表了如下聲明:[7]:43

“ 你所讀到的關於我的宗教觀的信息當然是個謊言,一個系統地重複着的謊言。我不相信人格化的上帝,我從未否認這一點,而且都表達得很清楚。如果在我的內心有什麼能被稱之為宗教的,那就是,對於我們的科學所能夠揭示的世界結構,對於這世界結構的無垠的敬仰。」
需求層次金字塔,價值需求喺物質需求之上,通常理科讀到儘就會諗價值需求,點會調返轉?
除咗文學,你聽緊/睇緊嘅音樂、電影、動漫都係專業嚟
不過香港呢幾範無樣掂,就反映到香港人唔重視
你明就ok, 其實我都唔想分文理科黎講
依家教育制度其實幾白痴
分乜野,全都學

btw依家啲翻譯真係愈黎愈正
文科嘢讀少少冇壞嘅
但有啲變成「藍色窗簾」讀壞腦嘅就有啲多餘喇

例如嗰啲寫咗幾十本書嗰啲紅樓夢研究嗰班,擺到明作者寫小說時根本就冇諗到咁深奧

又例如之前考公開試時,啲閱讀理解題,攞返個範本答案俾啲未死嘅原作者睇
(google: 【熱評】DSE考材《孤獨的理由》 作者林黛嫚答題也得低分的真相 )
出題嗰個文科教授,你話係咪讀壞腦先
you serious ?
創作=/=研究

唔通讀完文學系就可以寫到個暢銷小說出嚟
理工科嘅人通常都左極有限
呢啲新興產業
冇人識歸類做文科定理科呀
梗係冇人重視啦
呢度指嘅神學唔係指祈禱呢啲耶撚野
唔好以偏概全
例如Elon musk講嘅真實/虛擬世界
有時唔好幻想入超級名校會好好
因為你父母無人脈資源邊有人理你
反而你屋企人係香港法官/高官,去到英國大把香港人奶你鞋底

讀到書就醫療,因為就算你父母基層到最低工資,完全無人脈一樣唔錯
有人解釋過,佛教並不只是一個宗教而且更是一個對世界所有事物嘅理論及態度
最後發現佛學一早已經同你講緊量子物理
我反而係覺得右翼嘅理論喺人文社科領域俾人有意或者無意清走
同樣嘅嘢冇喺理工科發生
先顯得理工科左極有限咁
係科既本質。
就係因為係人都讀得先會咁多人讀。
先會好似多高學歷既人係「文科」
其實係因為理科先係真正需要高智力既人
所以只係極少人做到。
因為大部份人都係平凡人。

文科,其實只係同中學無分別,只係中學文科拖長黎讀。
無「質」既進化。
你叫個中四學生學大學文科野,佢唔會覺得有乜難左。佢只會覺得多左。
完全係果科去到智力某個點,就唔需要再高既智力
以前出名既科學家喺出名之前, 都係多種語言高手黎
因為人類大部份都係蠢人。
唔係有「重要性」而係存在目的只係要保住大部份蠢人既自尊。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞