為何高階級的人會學習文組的東西?

320 回覆
30 Like 97 Dislike
當科學家研究緊真理時
總要有啲低智商啲嘅人維持返個現實

理科係提高人類上限
文科係維持人類水平
維持呢啲野 緊係交比啲智力低啲嘅人啦
睇咗一段就知又係鄭立
果然係
佢啲風格太易認
陶傑吹奏食屎系同摺學系,係因為陶傑口中的世姪係另一個階層
例如林作,同去國外玩獨腳戲的港女..都係有家底..林直頭讀搵食科

而一般人選科最重要係專業壁壘
就係講緊某一行係你果科獨市, 你點差都有一行保底

而傳理,新聞系從來唔建議讀
唔係因為香港kol 9up果套無新聞自由
而係呢行唔會特別請讀傳理,新聞系的人.而呢行由做基層去到管理層都唔介意你讀咩

有條友大學教新聞系直頭係law友出身
反左膠嘅其中一個分支就係反arts
陶傑鄭立呢兩條文科仔算唔算俾自己養出嚟班民粹傻仔咬返轉頭
香港有班友話自己有朋友讀哲學去埋外國進修, 跟住係大學教哲學
呢個講法唔提當下市場環境乞食科教授位幾難得
無海外經驗已經唔洗ff

而能夠當上教授已經係摺學系畢業的最頂層
故做唔到的才是摺學系畢業的宿命

喜歡摺學的請自己睇書,特別係非高級中產家庭,因為客觀睇無條件試錯
聽陶傑的講法選科實後悔
睇我的奮斗咪得囉 寫咁長篇做乜?
我記得陶傑講過話最好讀理科,
然後自己讀返少少人文學科。

佢仲講過其他選科?
斗你老母
支那仔唔識寫個鬥字?
唉得啦得啦得啦
你留左言啦
可以出返去
我哋其他人可以繼續
傳統上有指紋
中近期有面部辨識
再近期有聲紋耳紋步姿都可以用嚟認人
其實已經有研究行文風格都係認人嘅一種方法
我覺得唔可以話係智力問題
應該係習慣問題
習慣循規蹈矩嘅人唔適合提升人類上限
因為佢打破唔到既有限制
習慣無視規矩嘅人又唔適合維持社會運作
因為樣樣都想留彈性,乜都無決定好
最後社會會遵循惰性
其實推動社會進步係要靠有進步思想嘅人,好多時呢d人係讀文科/社會科學。當然,呢d人可以係讀理科出身,但都會有文科/社會科學嘅人文關懷思想

反而純讀理科嘅人好多時好保守
理科打破物理限制,文科打破制度思想限制

Ching分唔到應該補充返少少文科知識?
理科人一定學到文科野
文科人就未必有能力學到理科野
窮人讀文科=乞食
頂層讀文科=興趣
最鐘意自以為是搞二元對立看似大條道理但輕微唸下都知件事唔係咁運作
從台灣成功大學歷史系零招生說起,有AI不需要讀文科

台灣成功大學歷史系,今天破天慌一個新生也收不到,校方歸究於AI浪潮影響。然後有歷史教授跑出來為自己的專業辯護,無視現實硬推銷說讀文科很有用,引來一眾被社會邊緣化的文科人出來圍爐取暖,甚至大言不慚地說理工科技人,只懂賺錢沒有文化修養云云。

本來別人喜歡讀什麼書,把學問視為一門興趣,理應要互相尊重。不同嗜好各有所愛,無分高下貴賤。偏偏文科人不事生產之餘,還要自嗚高人一等,把自已世界觀以為是放諸四海的真理,天真的以為文科的文化才是文化,理工的文化不是文化。怎會不引來理科組的強力批評,尤其是懂寫字的理工人。

文科人要乖乖地知道自己在社會上的位置,認清自已沒有生產力,要接受其他有生產力的人供養的事實,不要自嗚得意向他人指指點點,才不會惹來非議。娛樂工業很清楚自己的位置,潮流時裝也很清楚自己的位置,文科的位置與娛樂和潮流的位置差不多,搞不好地位還更低,因為文科「產品」沒有市場需求。

當然我不是一竹篙打一船人,也不是說不能賺錢的學問沒有價值。大學當然應該要做學術研究,但要做什麼研究才對得起納稅人的金錢呢?基礎科學研究吃力不討好,但科研是國力立國之本,大學受資助完全沒有爭議。很多統稱為文科組的學科,性質上屬於軟科學(如心理,經濟,語言學等),大部份也是對社會有用的知識。至於哲學為不分文理所有學科的根本,大學中有哲學研究,作為其他各科必修的哲學課,也沒有太大爭議性。可是剩下來其他無用的文科呢?例如有必要花時間精神在大學裏研究紅樓夢嗎?

現今世代以大型語言模型LLM為基礎的AI人工智能,看似非常聰明,實際上十分愚蠢。只是把語言文字以統計學方式去重新排列呈現,並不理解現實世界或抽象慨念,也就是說AI本身沒有知識亦不懂思考。在一般傳統上知識為基礎的學科,不論是硬科學還是軟科學,AI只是一件輔助工作,令那些領域的專才如虎添翼,因為AI不可能取代他們腦中的知識。反觀一些沒有客觀事實為根據的學科(如文學,藝術創作,非考古的歷史),從認知學的理論去看,那些學科嚴格來說不能算是知識,只不過是某學術小圈子的觀點和意見。AI生產出來的文科文章,與那些蛋頭學者寫出來的文章,兩者並列在一起,誰也沒有比誰分高低。

純文科的東西本來已經沒有多少人看,一按鍵就能生產出無數同樣的東西,而且因為沒有客觀對錯的限制,完全避免LLM應用上結果有幻覺的死穴。AI生產主觀意見的成本接近零,蛋頭學者要吃飯要生活,在經濟學的供求定律下,文科學者最終必然被市場淘汰。
理科本來就係文化
冇人用技術生產一堆物品出黎,又點樣有歷史
諗下愛恩斯坦喺成百年前已經摸索緊時間、起源、多重宇宙、宇宙真理
讀文學點去到依個level
理科係pve
非理科係pvp

冇話邊個聰明
歷史上大把聰明既理科人俾非理科人害死
亦有好多理科人俾非理科人當係工具咁利用黎鬥爭
文無第一武無第二
文科仔打飛機就叻
唔係有班數學家科學家工程師邊度有工業革命
唔係科技先進依家歐洲平民可能仲係幫緊班“讀文科”嘅貴族做奴隸
如果無文科而家好大可能仲係絕對君主專制
唔使諗咩有薪假期病假產假福利社會保障教育公共醫療
量子力學同相對論誕生嘅年代個個物理學家都好似神之子咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞