為何高階級的人會學習文組的東西?

320 回覆
30 Like 97 Dislike
一線大學嘅文科社科生全部都係叻人
但同時全世界野雞大學三流大學都係以文科商科為主
撇除理工需要嘅成本更加高, 學店冇budget呢個原因

主要因為文科商科係人都讀得, 肯讀就會合格
上至貴族, 下至呢個post班DSE/AL讀到一pat屎淨係可以讀文科嘅懷才不遇文青都讀得掂

而理工科一定要有底先讀得掂
德國算唔算先進國家?

所謂唔會咁早迫你嘅國家係咪即係為咗黑人唔好升唔到大學而搞到數學越嚟越淺嘅英國美國?
你答下邊個國家主導世界?
Steve Jobs 都自己講如果佢無讀過(西洋)書法
應該唔會識得喺做 Macintosh 嘅時候堅持要將 variable font width 呢個概念加入 display
(1984 之前啲電腦字體全部都係 monospace fixed width)
佢對美感嘅堅持好明顯係文科概念

而 Google 亦係因為有基礎人文素養先決定早喺 2008離開東方某大国市場
入ASSO/HD 保平安算,你响band 2頭/band 2 中都保持得到好成績直到DSE放榜之後(即係成績至少有444555嗰啲.........幾條5*、5**嗰啲就好難係你呢啲人攞㗎喇)舆其上香港二流大學俾高等名校次等精英屌打嘅話倒不如入ASSO/HD仲穩陣,通常以你程度都比偽進/DAE/band 3 出身嘅DSE生更容易應付到ASSO/HD課程,繼續做吓快樂上等人生活囉,嗰班友實當你偶像咁拜,到你將來真係憑努力+進一步開竅喺ASSO/HD攞到好高分畢業囉~咪上返大學譹year 3 囉~到時壓力都比由DSE直上大學讀year 3 嘅同學少好多喇~因為你已經有咗條保險線(揸住咗ASSO/HD畢業文遤),你有得ASSO/HD厚底畢業其實都相當於已經牢固掌握咗相關大學學科課程嘅所有基本內容知識,之後嗰2年正常來講應該唔難應付!就算大學衰咗都仲有張ASSO/HD塹底吖..........只係損失咗啲時間同金錢啫,學歷上都見得吓人嘅~,自己之前已經喺ASSO/HD嗰度識到班人,上到大學又有機會結識到新嘅人,總括嚟講都算係進可攻退可守嘅~,識玩應該咁玩
潮文?
但好似我無見過
砌個網站姐
要咩數底咁誇張
math係讀it必修科之一
百幾二百年前分科冇而家咁明顯
全香港有幾個Steve Jobs級別的人..香港人做生意最叻唔出糧唔賠工傷.同埋寫投訴信斷人貨源

就算係全球計Steve Jobs都係神人
讀文科最大問題係多幻想

反而讀專業性竹的理科因為門檻問題係做獨家,人工又好
同班失業廢青講經咩
老老柒柒搵唔到錢=垃圾
唔信問去下auntie
文科最Top先搵到食
理科畢業就有job
我仲要讀文科elective 屌打班文科仔
而 Google 亦係因為有基礎人文素養先決定早喺 2008離開東方某大国市場

比人趕叫離開
黨點會比你做生意
Karen好柒
文組?係咩黎
人哋係問文科仔發明過乜嘢
Steve Jobs同Google 班tech友幾時變咗做文科仔?
鄧小平之後嗰堆國家主同總理都工程師出身啦
佢自己讀碩士洗底淨係入到歷史就吹奏文科
所以你哋咪要讀下文科囉
密不可分中學大學就唔會分科喇
係啲文科仔硬要話某啲係人都識既野係「文科」啫
80-120小學生水平?
傻喇
當然分文理
你文科仔好早期斷開左同數學既關係
就注定你地係讀唔到理學

你地啲廢吹科就80-120小時
科學?你學到專業水平8000-12000就差唔多
文科廢吹人以為人地果啲科都一樣
Oppenheimer?
香港係咁對化唔等於係事實播
你眼界得香港?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞