為何高階級的人會學習文組的東西?

320 回覆
30 Like 97 Dislike

一個理科廚房佬做學工程整流水線生上食物
大大解決左糧食不足問題
而文科既廚房佬就永遠只係產出到一個人生產力既廚房佬
科技發明進展咁快都可以話理科人保守
左膠
遊戲唔可以有靚女
電影要有女權主義
黑人

諗起都正👍
保守可能係指反對社科撚啲反社會「左翼」言論掛
嗰啲言論基本上正常人聽到都唔會贊成
文字係技術唔係文科野黎播
將啲文字亂咁玩先係文科
例如文字獄就係
IQ中文係智商
你講智力只係講緊Intelligence

不過乜都好
你講緊嘅文科只係啲學歷通脹嗰Part

個問題源頭都係學歷通脹,本身唔需要讀書嘅人走去讀書, 而唔係科嘅性質。
係咩?!你問吓理科仔袓師爺之一嘅愛恩斯坦喇~!
好多「左翼」係對提出新諗法好撚有用嘅

不過叫自己做「左翼」嗰啲就通常都係垃圾左膠
因為無咗左呢個光環 會冚唔住 膠嘅本質
近代最勁既名人,包括李嘉誠/喬布斯/巴菲特,都讀勁多人文類社會學既野喎

再睇下咩人最驚人民讀哲學讀歷史,就知道文科有冇用
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%B7%A6%E6%B4%BE

左翼
---------
公平:強調程序的公平,自由市場便是例子之一。
維護社會弱勢族群權益

自稱左翼
---------
支持政府干預同補貼>本質係反對自由市場
支持大型工會>維護社會勢族群權益
李嘉誠本身係無讀書。
淨係拎自己識嘅有錢佬做嘅結論本身就係取樣錯誤。
sample size = 1?
睇住班文人打飛機真係幾好睇

保護你國家係靠武器,唔係靠寫文
令外國願意介入同撐你係靠工業同天然資源
所有野都係靠科技support

台灣冇半導體工業,可能一早比美國賣左比支那啦
李嘉誠唔係冇讀書,而係自己每日拎兩至三粒鐘睇新知識

基本上唔識社會學或者歷史既人,係唔會做到超級富豪
同埋補充下

如果問我中學大學揀乜科,我係數理撚,唔係乜撚嘢文科仔。
不過用真金白銀讀文嘅時間,長撚過讀大學
成功人仕會讀社會學同歷史

不過白紙讀社會學同歷史,唔會令你變成功人仕
冇法律冇社會階層分配,你出街俾人姦左啦
呢班草根文科仔學術水平麻麻, 本身就缺乏邏輯思維
明明中學成績差冇得揀先係讀文科, 但個個以為自己係魯迅
仲唔夠權威呀?!
白紙單單讀一樣野,都唔會變成功人士架啦

做成功人士首先要讀通各科知識,唔會抗拒任何一科,睇上面班理科獨撚留言就知佢哋唔係成功人士啦
用返啲貼地少少嘅例子

有班柒頭屋邨家長覺得個仔女入咗傳統名校就會出類拔萃

但係佢哋搞錯咗因果關係
名校多叻人係因為本身入去嘅學生都係中產背景
而唔係入咗名校令到佢哋變成尖子
次次淨係識拎法律嚟駁
咁文學院,社會科學兩個學院執左佢啦
語言係自然形成?
知唔知語言要定形, 形成長效既集體智慧係幾咁難既事
呢度都仲未講翻譯有幾咁重要
語言可以係自然形成, 但有系統邏輯既語言一定唔係自然產物

讀書唔係淨係讀歷史?
除非係讀虛構故事書囉
你鐘意唔鐘意都好, 所有知識都係黎自歷史
呢個唔係睇法, 係字義
又或者你講緊既歷史同我講緊既意思有唔同
呢度又係一個翻譯既問題

同埋你都識講文藝復興係藝術同科學各路人馬帶領嘅文化革命
咪姐係一堆人(包括理科人)攪文科野
當時有幾多理科X仲係拜緊神聽緊教會支笛, 你又知唔知
歷史又有提到幾多個呢啲完全唔重要既理科X?
Too long, can’t read…
a simple topic with a long article, so boring..
字義唔清晰,法律背後冇社會理念

你出街咪俾班上流人士強姦囉

你自己講出黎都知自己白痴啦,最勁嗰班科學家,咩達爾文牛頓,自己都睇勁多文科野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞