為何高階級的人會學習文組的東西?

320 回覆
30 Like 97 Dislike
仲有如果你文學本身掂

正常揀到都會去咗Law同Biz先
次一級就去傳理,或者有特別才能就去Arts

淨返先會入社科
當然入社科都唔係得廢柴嘅,總有啲人係有心特登揀嘅。

不過無得揀先入就一定係得廢柴
都唔知請講乜春
日本啲野同文科一啲關係都無
電腦只係好多好多個logic gate夾埋一齊
要簡單講就只係效率高好多好多既紙同筆

電腦所有野都係計數, 呢個係你既錯覺

而人工智能係計數, 呢句我同意你
因為直到依家計數嗰個都仲係人黎
人工智能其中一個目的就係為咗替代計數既人
你覺得只有硬體 但毫無內容既地方有咩吸引? 你同班廢官諗野一樣
就係

東野硅悟係工程出身但寫小說好過文科廢物
之後agc都係技術野又同文科無關

唔知你點幼想都同文科有關
日本就一向睇低文科
睇你講啲廢話

就知你係屎坑關刀

藍領都有人材,但你唔會係
錯覺
笑了
文科仔又唔識扮識
2000年前龍樹用邏輯探索梗時間/運動未必真實存在
詳看中論

宇宙真理古希臘哲學家已經探索梗
文藝復興古希臘經典啟發歐洲探索科學
連登不嬲一大堆engine IT毒撚
文科kinds of 講緊道德思想同倫理
如果無哂呢d 既話同班強國人無分別
你知唔知ACG包括乜野?
日本人點睇文科理科我唔會下定論

不過日本人學歷水平偏高,而高學歷科目之中又以文科比較多人讀。
原子彈跌落來時,你問下日本,佢地思想、策略、計謀、精神及態度係度做緊咩
包技術同一啲係人都作到既故事
唔需求專登入大學晒錢讀吹水科都會識既野
如果大家都有同一樣野呢?
文科仔憑咩ff有同一樣野
市場係分配資源嘅有效方法
商人搵出有咩可以賣錢,要賣錢先可以維持技術繼續開發

如果只用產出物去定論酬勞公平唔公平
好容易陷入上世紀共產黨當年嘅思維

就當科學家係政府養
有商人,政府先有錢
你蠢唔識
冇計

返去讀好你既書先
倒果為因為
文科係比低智力既人讀
而社會為左減低失業率同坤你借錢讀書等你做債仔
就不繼開啲智力無100都讀到既學科
無錯
就係文科
只可以講當時日本嘅理科仔唔夠美國嘅理科仔勁
有商人先會令你買得到不論高中低價嘅嘢

如果你想要但買唔到,只係你能力不及,而唔係流通嘅商人錯。
兩個國家都有同一樣野既時候比較啲咩?
你唔明?
核武好多國家都有, 咁你係咪敢直接用
而家夠??

事實就係上等理科仔永遠騎住下等文科仔
你嘅總結能力我都唔覺得你有100%智力

普及教育其實預咗唔係職業培訓
學歷通脹問題唔係在乎文定理

高水準嘅科目同學院一向都不論文理。
同樣野雞都係不論文理。
佢嘅邏輯係

假設:文科係無用
用盡一切辧法推論此假設為真
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞