為何高階級的人會學習文組的東西?

320 回覆
30 Like 97 Dislike
文科成日吹埋啲咩民主自由人權既廢話
跟住19年嗰時又成班黃屍傻仔走去信
出嚟搞埋啲港毒暴動破壞社會又燒人燒鋪
真係害人不淺
最慘係有啲唔係讀文科既人都上當
唔該呢班人得閒去驗下個腦
理科佬都有整核彈攬炒全世界
如果唔係文科佬呃到理科佬塘水滾糖魚玩零和遊戲維持平衡, 地球早就完蛋了
由初中開始我已經唔鐘意science,所以高中已經選擇文科,所以絕對唔關夠唔夠分事

同埋英文E唔代表係垃圾,反而你呢種盲反文科同社科嘅垃圾先係真正嘅垃圾
我淨係知你文理都讀唔掂
你地文科廢柴連活著都係靠理科人發明化學肥料
如果唔係係早就死左
典型嘅結果論
文科人唔掂就代表文科係垃圾
佢應該係文科人
如果話讀理科都應該唔會有咩成就
商科咪又係買賣科學家發明果啲人
有乜恥唔恥笑?
人類最錯咪就係推轉賣者既地位而睇低發明者
我邊忽反文科

一直話係你呢啲垃圾係無得揀先去讀社科。
你讀完文都唔會變精英,就算入咗體制都唔會上到位。

如果要揀我擺文系都會入到
但一早就知呢啲科乞食所以唔會去
有用嘅商人對流通好撚重要,資源如是資訊如是。

只係讀商唔係做商人,多數都唔重要
商人只係系統寄生蟲
我一早對理科冇興趣,何來冇得選擇

乞食其實無社會問題,要問下點解合社會太單一,令到讀某d科嘅人冇出路
好簡單呀

你揀閪到政政呢啲科咩
數學科學源於哲學
中世紀歐洲科學家要俾教會燒死
好簡單 望下重視理科既香港現況
普京閲讀興趣廣泛,最愛文學與歷史傳記類書籍。
香港有班哲撚吹到畢業生搵唔到食係個人問題
呢班友又唔講下搵食科只要捱到有牌就大把世界, 人工高於絕大部分人
講門檻低就護士
mbbs唔想再捱去x健簽約都一球

班友最叻的係話摺學可考公務員,但唔提咩學位都考得
而且部分公務員要求係要指定專業

哲學人所謂讀哲學咩都做得,其實就係做任何野都無優勢

選科/正經野真係唔好信連燈,有班友明老點
其實讀邊科都需要跨學科能力同多方面基礎知識
如果只係單一讀任何一科而唔去保持吸收多方面跨學科知識
做邊行都乞食
係咩
我反而認為人類最錯係過份抬舉個人功績

btw我話商科佬恥笑緊你
係講緊佢地成功用marketing呃咗你依家呢啲LLM係人工智能
仲呃埋你LLM識得計數
你呢啲黃屍柒頭咪最叻攬住啲西方政治理論打飛機
好人好姐點會走出嚟搞暴動丫
唔肯面對現實就縮返入你個象牙塔到啦
香港話係晒銀時播
你真係將啲野倒轉黎講
就係唔重視理科先攪成咁
依家仲去中大讀政政梗係無出路啦

但佢06/07呀
嗰時未話同社科拼㗎,直頭黃金年代啦。
你先on9
我係話人工智能就係計數呀傻仔
電腦所有野都係計算黎

你啲文科仔專登自己果套曲解人
永遠都係考試果套[言之成理即可]
人屌你乜春都亂咁黎亂咁吹
呢到d 人鄙視文科到呢
正常
人類文明去到咁上下睇低啲不事生產虛無鳩吹既野係人類進代既表現
人文學科既重要性? 日本已經完全表現其經濟價值
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞