為何高階級的人會學習文組的東西?

320 回覆
30 Like 97 Dislike
你唔讀直頭無得你搭
不學無術左狗就係咁矛盾
消費市場消費者係買家商人係賣家, 左狗偏幫買家
就業市場員工係賣家商人係買家, 左狗就偏幫賣家
到最後都係睇你點分文、理

有啲人係睇關唔關電事
有啲人係睇大學學院分科
有啲人係睇要唔要讀數學
有啲人係睇人文/科學
有啲人就會話大家都要讀stat, 有咩分別
有啲哲學撚就會話分黎做乜鳩, 大家都係Dr. of philosophy
咪同我上面名校比喻一樣道理囉

呢度班草根文科仔個個都喺屋邨師奶以為個仔入到貴族名校就叻叻豬
咁人文學科嘅degree都一樣可以配搭MSW PGDE呢啲嘢
講到尾冇專業門檻保障嘅degree都可以叫乞食科
乞食科百搭選擇> 教書
冇用㗎
左翼連最簡單嘅供求定律都唔會信
咪咁快響中學老定住

因為入到大學會再洗一次牌
叻人同真愛有熱誠嗰班個能力差距同你拉開嗰下你唔會有得追

即使你響普通學校做到上等人,如果你本身讀死書呢下都係會死
真正既現代科學係用理性把握經驗,兩者缺一不可,相輔相成,俗稱:「大膽假設,小心求證」。先用理性推論初步現象,再用大量統計數據(即經驗)去驗證理論有否矛盾
一早只你講左

糖水混糖魚=文,商
向大自然取新資源=理。

依個先係真分別。
調理農務
有呼吸就係理科人
答我,文科仔發明過乜技術,做過乜產品出黎﹖
唔係得把口對人指指點點﹖或分析或評論﹖
現實少少,原生家庭決定一切

屋邨尖子dse高分入所謂神科global business出嚟咪最多做行山銀行mt
人哋嗰班中產名校甚至國際學校背景嘅人畢業個個都大把uncle照顧

所以草根出身又想脫貧嘅, 讀醫讀工程啦
一邊管人 一邊管物
發明過技術做過產品
仲叫文科仔?

咁理科都係文科喎
家道中落一回事啦, 冇撚計

不過讀過大學嘅都會體會到
原生家庭中產背景同學仔嘅見識同內涵同啲讀書叻嘅屋邨同學仔有天淵之別

中產嘅daddy媽咪每年暑假去旅行去遊學團
屋邨老豆老母暑假買多幾本補充練習
pure science 同工程仍然有一定距離
首先 all measurements are approximation
物料嘅耐用度、可承受重力、電車可行駛距離
全部都會因天氣環境變化而受影響
而家暫時仍然只能夠俾到個 range
背後就係基於物理純數計算加上觀察得到嘅統計數據
如果我哋科技他日可以計算所有呢啲微小變數
咁係可以計得準確
但一旦牽涉到人嘅因素
例如司機駕駛方法呢啲都可以係同文科有重疊
實際生活上
其實無一個 discipline 係純粹理科或純文科
每一個人類所研究嘅學問最終都係跨學科
然後開始屌中國啲on9野

但佢都係浸過鹹水先,唔係一黎就深入讀中文類嘅野
魯迅其實每一刻都係笑鳩緊嗰啲自以為懷才不遇胸懷大志改變世界嘅嘅公屋文科生
多謝回答
啲既得利益咁唔鍾意理科要提高啲廢既文科就係咁解
因為理科可以令社會洗牌…技術先可以真正改變社會
都要數底
你係唔係弱智?
中國人中學讀數學係迫你計到天昏地暗,你見識過大陸教育未?
反而先進國家數理教育唔會咁早迫你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞