[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(364) 7月AMD再顯神威

963 回覆
1 Like 3 Dislike
想要ddr5 同wifi
上網自己做功課起左個list
想賜教下依隻u洗唔洗買埋cpu風扇
如果想換塊細老母板+細機箱又有無可能?
sor 有咩咁怪
未送貨 amazon uk 可以改
其實會唔會熱爆
咩料貼左啲咩好厚下
你張咩卡來
RGB版黎 4070Ti
又要吹奏淘寶
只要你想訂製既野都滿足到你
Budget 10~15k 左右 砌嚟打機,Mon 4k 60Hz 目標係玩Alan Wake 開2k 本來想砌4080S但似乎性價比唔高又砌唔啱budget就打算退而求其次4070S
無美觀要求,主要希望散熱夠
上兩手機都兩三年左右就壞,希望新一部可以頂耐啲,唔介意比多少少換好啲
想問下咁樣有咩可以改,如果可以平啲最好
-------------------------
1 x [AMD雙雄優惠]AMD Ryzen 7800X 3D + MSI X670E Gaming PLUS WIFI + ADATA Lancer Blade DDR5 2x16GB 6000Mhz C30
價錢:$4,999

1 x [6月優惠]Kingston KC3000 Series 2TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$1,099

1 x [6月優惠]Gigabyte GeForce RTX™ 4070 SUPER AERO OC 12GB GDDR6X
價錢:$5,299

1 x [6月特別優惠]FSP Hydro G Pro 850W 80 Plus Gold Fully Modular ATX 3.0 (12VHPWR) (砌機減$100)
價錢:$1,099

1 x [6月優惠]Lian Li Lancool 216 Tempered Glass E-ATX - Black (送Dust Filter)
價錢:$799

1 x Thermalright PA120 Peerless Assassin 120 CPU Cooler
價錢:$339

1 x [優惠]Phanteks T30 120mm Case Fan - 3 Pack
價錢:$630

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $14,344
https://www.faroll.com/customize#NDY1Miw1MDcyLDU0MjIsNTkwNSw2ODU4LDc2OTksODA1Mw
散熱唔是 SE 版好 d?
好啲,但係我覺得貴咁多唔係好抵,一係你睇下antec p20c+後面風扇or lianli 216?
7600/7800x3d單塔都夠做,上唔上7800x3d就睇你用途同budget
純粹覺得4070 vs 7700xt值得犧牲下用翻ddr4不過你咁樣都得既,z20無跟風扇記得加翻3把
你用途係乜?打機既話唔建議砌intel
你要細機但係又用ap201rm650推內顯又overkill咁,990pro嗰個價應該有更加抵既選擇?8600g如果唔係打機既話感覺不如用翻7600
se=縮水版,non-se啲料好小小
有無抵用推介 唔洗RGB 識轉就得
如果唔想前面有兩個風扇喺度轉下轉下用邊隻好
https://www.faroll.com/product/5413/nzxt-h7-tempered-glass-e-atx---matte-black
呢個可以?
同埋張顯示卡值唔值比多1000上gaming 版
我而家都係 amazon UK search keyword 搵大牌子買
個箱買左 asus ap201
牛買左 corsair rm650
ssd 買左 990 pro
8600G + ASUS TUF GAMING B650M-E WIFI

巴打我反而想問 Corsair d ram 係唔係 optimized for Intel? 我見好多條個介紹都係咁講, 定有咩牌子好選擇
你呢堆件都好奇怪不過買咗就算,ram隨便買pack 6000c30之類就包無死,唔使理有無expo,正常底板都會同時support xmp/expo
sor 有咩咁怪
未送貨 amazon uk 可以改
你要細機但係又用ap201rm650推內顯又overkill咁,990pro嗰個價應該有更加抵既選擇?8600g如果唔係打機既話感覺不如用翻7600

有冇咩細 matx 箱好介紹
RM650 早幾個 reply 有講因為我要 full modular 唔想一堆線係度又想要正常既大牌子呢隻已經接近係英國買到最細火數
990 pro 用開 samsung 見 ok 繼續買, 而家 promotion 仲平過 SN850x
對 kingston SSD 好感唔太大
8600g 因為有iGPU
ADATA XPG VENTO PRO $119
ARCTIC P12 $82 / P14 $89
我本身都係諗住跟呢個 但我見上面對PNY好似評價唔好,又想轉成風冷,改改下就執到變18k左右
硬係覺得執好嘅list一定有伏先有得平,唔轉返啲熟嘅牌子唔安樂咁
想請教咁多位 ching, 因為我電腦知識唔深

最近部腦好似有問題,我平時開youtube 聽歌部野無事

一開game 玩,過多陣就會黑moon ,然後會斷signal
但係仲播緊歌,只係無左畫面,搞到要reboot

試過換線,upgrade 啲驅動程式,係咪好大機會張display 壞左?
唔值, 因為無乜分別, 都係差1-3%, 但價位差1x%
都係打機上網睇片
係咪amd 7800x3d比較好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞