[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(364) 7月AMD再顯神威

963 回覆
1 Like 3 Dislike
jonsbo c6?
一係你搵「工控機箱」就會搵到d非常細又裝到3.5
諗諗下 又唔算重打機7800x3d 未用得著?
因為本身張顯係4060 only

如果係7600/7700 點揀好巴打

7700 多兩核 同4 threads 好過7600 combo rtx4060的話
7800x3D仲平過77
如果無打算換顯示卡
7600/7500F都夠用自己取捨就ok
想請問以下條list 有冇問題Budget 14k左右
預打機多, 有時開下手機simulator同R6/GTA等等, 3A大作不求最高畫質
Monitor FullHD 144Hz, 有個副mon FullHD 60Hz, 唔會同時開兩隻game

會由七年前舊機轉去新機嘅件:
- Noctua D9L 塔散<- 呢個想知鎮唔鎮得住7800x3d
- 3.5" HDD x1 + 2.5" SSD x2 + M.2 Gen4 x4 SSD x1
- 120風扇若干
- Wifi 7 + 藍牙網卡 x1
-----------
1 x [7月震撼優惠]AMD Ryzen 7 7800X 3D Tray + MSI B650M GAMING PLUS WIFI + Acer Predator Pallas II 32GB (2 x 16GB) DDR5 6400Mhz C32
價錢:$4,399

1 x [7月優惠] PNY GeForce RTX™ 4080 SUPER LED 16GB GDDR6X OC (現貨)(砌機減$100)
價錢:$7,699

1 x Antec High Current Gamer Gold Series HCG 850W 80 Plus Gold Fully-Modular [附送12VHPWR線]
價錢:$839

1 x Antec P20C Tempered Glass Mid-Tower E-ATX Gaming Case
價錢:$599

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $13,616
https://www.faroll.com/customize#MjA3NSw2NTcxLDc3NTMsODE4OQ
急用就7950X唔使煩
如果等得嘅就等下代Intel/AMD
唔該哂你巴打
明白,咁聽上面巴打解議,上7950x+4080s ,比多少少會一勞永逸啲,又少啲鑊氣
一陣熄左黎睇下先 bios都update埋最新睇睇
Amazon買的所以可以退左去 不過好似sold out左無得買番同款了
https://www.faroll.com/customize#NTA3Miw1OTA2LDczNDksNzc1Myw4MDUxLDgwNzAsODE3OSw4MTkzLDgxOTQ

打算跟呢條!
上面有巴打提供呢個list

唔該曬巴打
TEAMGROUP RAM好似好少聽
d9l應該都勉強壓到既反正7800x3d唔熱,底板俾多幾舊用x670e會再好啲

1 x [7月優惠全單減$400]MSI X670E GAMING PLUS WIFI 配搭任意AM5 再配搭 ADATA或TEAM DDR5 RAM
價錢:-$400

1 x [7月優惠]AMD Ryzen™ 7 7800X3D Tray (砌機減$30)
價錢:$2,599

1 x MSI X670E GAMING PLUS WIFI AM5 DDR5 ATX
價錢:$1,830

1 x [7月優惠]ADATA Lancer Blade DDR5 32GB 2x16GB 6000Mhz C30
價錢:$799

1 x [7月優惠] PNY GeForce RTX™ 4080 SUPER LED 16GB GDDR6X OC (現貨)(砌機減$100)
價錢:$7,699

1 x [7月優惠]Enermax Revolution D.F.X 850W 80Plus Gold Fully-Modular ATX3.0 PCI-E 5.0
價錢:$699

1 x Antec P20C Tempered Glass Mid-Tower E-ATX Gaming Case
價錢:$599

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $13,905
https://www.faroll.com/customize#NjU3MSw3NzUzLDc3OTUsODA1MSw4MDYxLDgxNzksODE5Mw
team都叫大牌子既
如果換呢個,比多300$ 會唔會比較好呀?
[7月優惠]ADATA LANCER RGB DDR5 64GB (2 x 32GB) DDR5 6000 Mhz C30 - Black (砌機減$40)
$1679

好啲,都貴啲自己揀
呢隻箱應該唔得
thank you 師兄

想問下隻牛其實差幾遠
我見Antec個隻鬼佬網都俾個Tier A佢
如果都差得明顯 我隻牛加多少少升埋佢

至於個ram唔知新定舊list會fit d? 我見價錢差百零,如果舊list 個acer predator 會好D但因為over budget而轉新呢一款咁我配返acer都不錯

outbud 200零感覺接受到
如果需求咁低不如用晒SSD
而家m2/SATA SSD都做到4TB單條
無乜必要用3.5
多數底板已有兩個m2 slot
咁用咩機箱都得
隻牛我覺得可以換埋
你問下HCG係咪10年保

ram就無咩所謂
油二都有幾個7800x3D套餐
格下價可能平少少
唔該哂bro
優惠完之前我再格下
多謝哂你幫手睇條list
想問下 AM4 同AM5 既底版
塔散扣具有無變
以家用緊隻貓頭鷹NH D9L想繼續用落新底板
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞