[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(364) 7月AMD再顯神威

963 回覆
1 Like 3 Dislike
前面封實既箱散熱一定差所以唔建議,唔想咁明顯睇到風扇既話antec p20c呢啲前面有塊板擋一擋既都ok?gaming oc多1年保養,睇下對於你嚟講值唔值
買得MSI最少都gaming起跳啦
4080s仲有細卡版 有位就suprim X
唔想要pny就咁?

1 x [年度最抵優惠]AMD Ryzen 7 7800X 3D Tray + ASUS B650M-A WIFI II + ADATA LANCER RGB DDR5 32GB (2 x 16GB) DDR5 6000 Mhz C30 - Black
價錢:$4,299

1 x [6月優惠]Kingston KC3000 Series 2TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$1,099

1 x Gigabyte GeForce RTX™ 4080 SUPER WINDFORCE V2 16GB GDDR6X (砌機減$200)
價錢:$8,499

1 x DEEPCOOL PN850D 850W 80Plus Gold ATX 3.1 PCIe 5.1
價錢:$679

1 x [6月優惠]Enermax MarbleShell MS21 Tempered Glass Micro-ATX - Black
價錢:$399

1 x DeepCool AG400 ARGB CPU Air Cooler
價錢:$149

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $15,204
https://www.faroll.com/customize#NTA3Miw3MTI0LDc4NTksODAxOSw4MDU5LDgxNTA
問題係msi gaming個價又已經夠買其他牌子旗艦版總之今代msi個定價就係自信過頭當自己係asus咁賣0性價比
咁老老豆豆無咗EVGA之後 MSI 真係排第2嘅
鬼叫即刻跛嗰啲唔爭氣
msi 呢個牌子 唔跟系列 睇
用料倒數第2都分分鐘做到
買MSI 不如買Galax /Inno3D
MSI 都係marketing 推上去, 如果板唔係用返MSI 跟加無理由用佢
1 x [年度最抵優惠]AMD Ryzen 5 7600 Tray + Gigabyte B650M Gaming Plus WIFI + ADATA Lancer Blade 2x16GB 6000MHz C30 (砌機減$100)
價錢:$2,699

1 x [6月優惠]Kingston KC3000 Series 2TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$1,099

1 x ASUS ProArt GeForce RTX™ 4060 OC Edition 8GB GDDR6
價錢:$2,449

1 x [6月優惠]Thermaltake Toughpower GF1 650W 80 Plus Gold TT Premium Edition Fully Modular
價錢:$599

1 x DarkFlash DK260 Air Tempered Glass 4把ARGB風扇 ATX - Black
價錢:$329

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $7,255
https://www.faroll.com/customize#MjI0Nyw1MDcyLDc1NjksNzY3Myw4MDYz
--------------
爸打問多句, 如果咁樣自己砌 (課左落SSD同CPU度)同上面4070比會唔會好D?

有PS5, 玩最多係LOL同Konami音GAME家用版(要求GTX1650)
想問下我而家用緊be quiet 500fx箱 個箱跟左前面3把120同後面1把140風扇
上面應該裝2把120定140最好?用緊7800x3d+風冷 + 3080ti
想問個問題

部機開通宵

之後訓醒開機打,但game勁lag,
display card佔用%歸零,完全無用顯示卡黎run game

重新開機就無問題,有無巴打試過
我都係睇啲comparison 片
睇曬溫度,noise,FPS performance,佢啲高階卡點都好過啲丏牌
買野唔睇價錢嗎ching
覆錯sor
買野唔睇價錢嗎ching
有個4k 60fps mon
想整部新既玩 4k 60fps ff14 開到最高畫質
想問4080s夠唔夠推
15k-17k筆直
定等年尾新5系
買得高階卡就唔會爭在嗰2-300鎂啦
你呢啲要求好似真係有平買平4999 4060list算俾多咗既嗰部分你既用途基本上唔會feel到
風冷既話上面唔使裝風扇
有無試過重新裝driver?
我諗4080super應該問題不大?ff14 dawntrail好似有個benchmark可以搵下啲人4080super用4k run有幾多fps估下
問題就係msi而家啲卡基本上就係同價位最廢用料最差散熱suprim除外,你唔講價錢拎張suprim同其他丐卡比就都幾唔公平下
小弟部laptop用咗4年,想換機了
想試下砌機,小弟第1次砌機,咩都唔識,完全冇接觸過呢方面
想問下平時打機(LOL同埋玩下啲ps嘅魂系遊戲)+錄影/直播應該點揀主機好
預算10k 左右
無,宜家試緊Nvidia control 個到電源轉番做 慣用的最大效能 ,如果都唔得我再重裝
咩料 睇啲評測片都係同too/mode tier 比
分咪低ROG少少,亦都都平過ROG少少
比TUG貴少少咁都叫同丏卡比

退多幾步講gaming啲評分都唔會差過其他同價位嘅卡
我自己係準備買ROG, 但睇完啲片完全唔覺MSI 中上價系有咩差 (expert 係垃圾係真嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞