[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(364) 7月AMD再顯神威

963 回覆
1 Like 3 Dislike
睇唔睇到炒之前張卡既溫度?
點睇6699個優惠?
風扇扇葉打到機箱 搞到好嘈
裝咗個幾月都冇聲 係近幾日嚟料 一拆佢出嚟自己行就冇聲
有冇得搞
ching係咪屌閪會插錯屎眼嗰類人
直接等5出黎再諗
m板放e atx箱,好空虛 個人
唔該哂你巴打
上面講過簡單嚟講就係cheap嘢賣cheap價,同價位打機無更加好既選擇
乜型號風扇?裝係邊個位?
所以係solid version睇唔到=眼不見為淨 btw torrent compact個eatx假假地,唔係好多eatx板擺到入去
7800x 想冇咁熱水冷定風冷好?
好似死左裝win11 ssd,
用緊
Gigabyte B760M DS3H AX DDR4 LGA 1700 Micro-ATX
買過隻1TB os 要留意乜野spec 先support倒?
Kc3000搞掂

Gen4*4 7xxx mb/s SSD 就得啦
ARCTIC P12 PWM PST 120mm
裝喺機箱底2隻
https://www.in-win.com/tw/gaming-chassis/301
我用呢款機箱
9400f 配原裝風扇
呢排勁撚嘈 琴日打fifa 長期98度
係咪要正正經經換番個塔散
換散熱膏 或者拎1舊水買隻塔散
7800x3d最舒服用法:單塔hdt風冷+手動set fan curve最高轉速限制係自己可以接受到既轉速+熄咗溫度顯示,唔嘈+自己見唔到熱=最輕鬆愉快
80度應該唔會咁wo,都有機會係隻牛壞壞地,你confirm run stress test嗰陣張卡其中一個風扇一路都無轉過?
arctic啲cheap料係咁最簡單就搵呢啲膠圈稍微墊高一下個風扇就唔會扇葉打到機箱
呢啲膠圈邊度有得賣
咁真係唔知最簡單就直接拎張卡上代理即場試,代理無事咁應該就係其他件既問題
淨係條線冇電到 就會得張卡停
利申燒過線 張卡停左 重開又冇返供電正常用 一high loading 又死過
最好check到條線有位燒左D皮換過就冇事
errrr呢個真係好問題五金鋪呢啲地方應該有?或者再簡單啲就家品屋之類既地方買雙面海綿膠紙,直接貼四個角當減震墊+墊高風扇咁用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞