[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(364) 7月AMD再顯神威

963 回覆
1 Like 3 Dislike
唔該曬巴打先
呢條list 既7950x 係咪都可以應付到Davinci resolve剪4k片?
我主要係用H264/ 4k/422/10bit編碼

係既我就去馬了
不如14600k 多工慢D
但有內核加速剪 打機又勁過7950x
https://www.faroll.com/customize#NTA3Miw3MzQ5LDc0NDcsNzc1Myw3OTE5LDgwNjgsODE3OSw4MTk0
呢個都幾好👍
性價比高
我見網上面主流剪片都多人推intel cpu

係呢個list上我換4tb ssd 有冇野要注意呢?
感謝
之前法奧唔係賣緊四千樓下 7950X3D?
幾時7950X3D正式落價
4TB貴
同塊板冇WIFI,要有wifi就冇咁抵用了
咁我照用返2tb ssd 了,有需要先再買外置ssd
好似賣咗幾粒就俾人投訴無得再賣咁平
剪片export睇cpu, 剪片時要飛片睇片就gpu,
你谷晒7950x+4080super就一定起飛
17k既話14700k+4tb ssd都得既不過最好限制下power limit費事壞u
https://www.faroll.com/customize#NzM0OSw3NjQ1LDc3NTMsNzkxOSw4MDY2LDgxNzksODE4MCw4MTk0
係咪因為溫度會太高呀?

我啲headphone、keyboard 、mouse都係wireless
會唔會再加重左火牛功耗?

14700k +4080super 應該係最後心水了
散熱同火牛方面無問題我就去馬了
唔該曬咁多位巴打意見
想請教各位巴打,

ddr5 ram Mhz 係咪越高就等於越好?
第一部砌機,所以唔係好識電腦嘢

買左對Kingston x Fury ddr5 16GBx2 6000Mhz,之後先留意到原來有唔同Mhz揀

所以想問下係咪換6400Mhz 或者6800Mhz會好啲?

睇中 ADATA XPG LANCER RGB
我都係睇片,之前係4000d airflow
依家Rebuild想轉機箱
咁如果我限番150w 但都跑唔到3d mark 係咪顯卡都有問題
想各位巴絲打幫手睇下我條砌機list得唔得

Budget: 10000左右
目的:打機用 唔直播 少玩大作 多數玩steam 像素風嘅Game (潛水員載夫果啲)
Mon:會換Mon, 暫時想4K 60fps應該都ok

CPU
- Intel® Core™ i7-14700 20 Cores 28 Threads 28M $2949

主機板
- ASUS TUF GAMING B760-PLUS WIFI ATX (DDR5) $1699

顯示卡
- ASUS ProArt GeForce RTX™ 4060 OC edition 8GB GDDR6 $2399

RAM
- Kingston FURY Beast DDR5 5600MHz 32GB (2x16) CL40 KF556C40BBK2-32 $899

火牛
- Cooler Master GX Series GX850 GOLD 80Plus 850W Full module PSU $795

SSD
- Samsung SSD 970 EVO Plus NVMe M.2 1TB $749

機箱
- Cooler Master MasterBox K501L RGB TG ATX $395

散熱
- ThermalRight AQUA ELITE 360 V3 ARGB CPU Liquid Cooler - Black $529

Total $10414
4060我驚你lol都玩唔到
4k起碼4070S啦
要睇埋延遲值同配咩CPU

延遲係愈低愈好

配咩CPU係因為要CPU食到咁快既ram先有用
否則只係浪費或者係穩定性問題
而家一般推6000CL30或者6000CL36之間
或者6400CL32-36
再快暫時意義不大

用上代AMD為例
AMD 5000系列理想頻率大約係3200CL16(DDR4)
你買對4400都係無用
機都未必開到
AMD Ryzen 5 7600 Tray + msi b650m mortar wifi
買左Kingston Beast DDR5 6000hz ,先知原來仲有分support Intel 定 AMD EXPO,

我買嗰對原來係Intel
巴打咁想問下再買DDR5 RAM,買邊個好?亦或差唔多價錢有更好嘅選擇

PREDATOR Pallas II DDR5-6600

ADATA XPG LANCER RGB DDR5-6400/6800
intel又好amd expo又好其實用到就得
AMD 用到6000C30俾盡
買返對普通大牌就得
好嘅,唔該哂你巴打
唔關火牛事,係粒u自己本身chur太盡
本身都用緊4000d af既話好似唔使轉無乜箱特別好過佢
maybe唯有拆張卡上代理試
10k budget淨打機target 4k mon用4060係乜玩法直接射上4070ti super算
https://www.faroll.com/product/8174/7-amd-ryzen-5-7600-32gb-ram-1tb-ssd-rtx-4070-ti-super
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞