[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(364) 7月AMD再顯神威

963 回覆
1 Like 3 Dislike
我諗我應該搞掂咗,張條hdmi線插落顯示卡再插mon,著返。感謝巴打們嘅幫手
B560好似得full auto
用梗Vk b360水冷,如果換asus z490f 呢塊o唔ok
休眠模式?
㩒下開關
如果唔著就拔插頭斷電1分鐘再試
係休眠模式啊,宜家冇問題了唔該巴打
換埋換埋換新U唔好?
12600kf先 1000多D 板800
想知你買10900f洗左幾錢
我果粒二手野千三買,換埋塊板佢算數啦
12600kf用電少過你 性能勁過你 仲要平過你
不如你1000賣左佢換12600kf
power limit我估應該有得改?
舊platform就唔好搞咁多嘢換下換下仲貴過新砌,先睇下bios入面有無得改power limit啦
budget (唔連mon) around $7k
用佢呢個list
https://www.faroll.com/product/8156/7intel-i5-12400f-32gb-ram-1tb-ssd-rtx-4070

底板轉https://www.faroll.com/product/7747/asrock-b660-pro-rs-lga-1700-ddr4-atx 呢塊有無問題? 機箱我見佢都用到ATX 所以應該無問題?

mon 打算用呢隻https://www.faroll.com/product/6701/7300lg-27gr75q-b-27-2k-ips-165hz-1ms-g-sync-compatible-gaming-monitor

平時主要玩apex 之後或者玩D4

感激
塊b660應該已經停產無貨12400f h610都推到既,無乜必要換
有機會抽唔到水
有空氣影響個效能同死泵
如果頂裝唔到360 就唔應該買360
啲廠都係教人水管接駁位係下面
而唔係上面
黑白雙雄 AMD Ryzen 5 7600 + 32GB RAM + 1TB SSD + RTX 4070 Ti SUPER 黑機 換做7800x3d 會唔會有機會 cs2 2k有 400fps
因為我本身有2條m.2 ssd想放番落部新機度 見h610唔夠位擺
同埋想留番之後升級既空間 想問有咩版推介?
應該得?7800x3d都唔得既話應該無幾粒cpu得
h610m-e已經有2條m.2 slot,淘張m.2轉接卡就可以插嗮3條m.2 ssd,自帶3條m.2既底板都好貴本身條list就係aim性價比唔建議換咁多嘢,同埋lga1700已經末代,下一代cpu就換socket換底板,無必要留之後升級空間,因為已經無升級空間
7k
夠msi/asus b760m 4ram slot wifi板 +ddr5 ram
ssd wd black SN770 pcie4.0

個list 主板2ram slot,ssd pcie3.0
例如點砌?請出招
係restart緊既時候用大制夾梗熄機
再開番就停左係呢個畫面入bios都入唔到有人知咩事
漏左講底板係tuf gaming b550m wifi
雖然個test係用4090去跑
你試下開機狂㩒DEL去bios先

唔得就拆左條ssd再睇下去唔去到bios
兩樣做左都去唔到,睇led燈又無乜問題
終於入到,掹走其他hard disk就得搞左成日
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞