[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(364) 7月AMD再顯神威

963 回覆
1 Like 3 Dislike
張舊卡3080 死咗 無後備卡
係咪應該買張4080 super replace佢 見power consumption好似一樣
大佬,Faroll 6月砌機list 4080S 果個同呢個比,係咪跟16638比較好? 同埋點解既?求教
24”用1080p或者2k咪算
都唔會起格
想問下師兄 8K想砌部機玩到cyberpunk有冇推薦list 見法奧官網嗰條8K list實際出嚟係9K
thanks
ching介唔介意講講張卡係邊間廠?
amd show嗰個應該準啲,你可以down個fancontrol用嗰個software嚟控風扇,好用過底板廠自帶嗰啲好多
1 x [6月優惠]Intel® Core™ i5-12400F Tray RIVIA貨
價錢:$779

1 x [6月優惠]Gigabyte H610M H V2 DDR4 Micro-ATX
價錢:$530

1 x [6月優惠]Kingston Fury Beast 32GB (2 x 16GB) DDR4 3200 Mhz C16 (砌機減$100)
價錢:$749

1 x ADATA LEGEND 850 1TB Gen4x4 M.2 2280
價錢:$579

1 x ASRock AMD Radeon RX 6700 XT Challenger Pro OC 12GB GDDR6 (缺貨)
價錢:$2,699

1 x [優惠]FSP HV PRO Series 550W 80 Plus Bronze ATX 3.0
價錢:$319

1 x DarkFlash DK353 Mini Tempered Glass Micro-ATX (不包風扇)(加$50可加4把無燈風扇)
價錢:$199

1 x [6月優惠]DeepCool AG300 CPU Air Cooler
價錢:$99

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $6,033
https://www.faroll.com/customize#NDQ0MSw0OTEzLDUzNjQsNjE5OSw2NDM4LDY2NzEsNzIwOSw4MDk0

淨係睇下片
打下LOL CSGO APEX 呢條LIST夠唔夠 有無咩要改下
MON都係2K HDR
請指教
咁啊,如果你4k mon既話apex用1060又真係唔係好推到,心大心細就all-in啦最多砌平啲用7600+4070ti super咁
可以,peak power 4080s仲低過3080,完全無問題
抵就一定法奧嗰個set抵啲架啦呢個純粹係見你揀咗o11d mini呢隻箱先咁配搭啫,呢隻箱淨係可以用sfx牛會貴啲
有啲人可能追求retina級別既質素
如果想搵 SFX 火牛又要模組化
係唔係無咩大廠出又細 W 數?
應該300 W 就夠用因為冇獨立 display card 又冇 sata 野
cpu 都係 60W
另外聯力 (Lian Li) d 牛 ok? 定Corsair 穩陣 d
inwin chopin max呢類?
如果砌細機仔類似deskmini呢d用外置牛
或者用1u牛
多數都無模組化

而家sfx牛要收智商稅多數500W起標

你砌新機定換牛?
砌新機
本身想行 ITX 所以搵 SFX 牛
咁攪都係焗上m-atx
有無咩 matx case 係細細地又用到 atx 牛? 冇 harddisk 冇 display card
如果 atx 牛, 有無邊隻係模組化又 500W 以下又冇咩鑊氣?
其實sfx牛itx都唔算好細部

如果想細部會唔會睇左我講既deskmini/minisforum/inwin Chopin呢類細機仔先?

如果要sfx牛其實上油二個網打隻字就搵到
deskmini/minisforum/inwin Chopin

mini forum 我向來麻麻
inwin Chopin 屋企已有一部 3 年前就係移民前同法奧買
deskmini 英國呢邊未有 X600 但我呢幾日想出機了
係法奧見到有 Corsair CX M Series™ CX450M 算o岩心水但英國完全無得賣
焗住出 CORSAIR RM650
想問14400f配4080S有冇問題
for 4k gaming
14400f智商稅,建議7500f/7600或者直上7800x3d
亦可12600kf, 不過香港賣1250,大陸賣900人仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞