[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(364) 7月AMD再顯神威

963 回覆
1 Like 3 Dislike
真係auto test 唔夠1分鐘個software定格冇反應
限左150w 之後過到
你係開expo1 or expo2?expo1有啲setting會進取啲,試下expo2先?
會唔會直接係度講會好啲
可以,你睇下隻箱要唔要轉埋d301,matx但係都係曲面玻璃
cpu已壞可以試多一樣嘢,update最新bios跟住開個intel baseline mode,如果都係炒直接上代理同佢講壞cpu,開咗baseline mode都炒,佢地應該都知乜事唔會為難你
uh...我都唔知點形容
就係啲game多數都好似用唔到g-sync咁?
例如我apex係要開三重緩衝先會smooth
如果熄垂直同步會有撕裂
最近入坑咗街霸又係有同樣情況
但佢又無三重緩衝呢樣setting俾我揀
我就覺得好奇怪無理由我呢個spec會lag...
你本身nvidia control panel有無開gsync
但係4080 super官網話要850W推, 仲要推14700
仲有TOTAL 5個drive, 唔係要成坐底1000w先夠咩
想問下點解推pny既顯卡pny其實係咪同inno3d差唔多級數?

最近想砌一部機, 想知道下面條list會唔會再有改善空間

1 x [7月震撼優惠]AMD Ryzen 7 7800X 3D Tray + MSI B650M GAMING PLUS WIFI + Acer Predator Pallas II 32GB (2 x 16GB) DDR5 6400Mhz C32
價錢:$4,399

1 x [7月優惠]Kingston KC3000 Series 2TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$1,129

1 x [7月優惠]GALAX GeForce RTX™ 4070 Ti SUPER EX Gamer White 1-Click OC V2 16GB GDDR6X
價錢:$6,499

1 x [7月優惠]Gigabyte UD750GM 750W 80 Plus Gold Fully-Modular (砌機加購價)
價錢:$499

1 x Cougar UNIFACE MINI Tempered Glass ARGB Micro-ATX - White
價錢:$338

1 x Thermalright PA120 Peerless Assassin 120 SE ARGB CPU Cooler - White
價錢:$319

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $13,263
https://www.faroll.com/customize#NTA3Miw1MTUzLDc4OTcsODE1Nyw4MTg5LDgxOTI
換a850gl white
新版SF750幾時出
請教8000上下打機list/upgrade,有時會多開模擬器玩手機game

舊機(17 年terminalhk 砌):
1. MSI GTX 970 GAMING 4GB DDR5 壞左之後換左張Nvidia GeForce RTX 3050
2. ADATA SP920 256GB
3. Intel CORE I5-6500 (3.2G, 6M Cache, HD Graphic 530) Skylake
4. KLEVV DDR4 2x8GB Value Series 2133MHz CL15
5. Antec NeoEco II 550W NEO-ECO2-550
6. ASRock H110M-HDV

自己搵過下以下兩條list,唔知邊條抵玩/噤玩啲,或者各位大佬有冇更好嘅建議
1. https://www.faroll.com/customize#MTI2NCw0ODg3LDQ5NTEsNTM2NCw2NDM4LDY2NzEsNzAxMCw3Njcz

2. https://www.terminalhk.com/pcSystem/customize/66348db5584f329404cf8dfe
新手砌機如果跟油二呢個list買會唔會有咩問題

https://www.faroll.com/product/8173/7-amd-ryzen-5-7600-32gb-ram-1tb-ssd-rtx-4070-ti-super-7

主要想砌黎玩Apex同遲啲出既Monhunt wild
大部分板都自帶wifi
唔要又未必有同grade
冇問題,你自己上返bios開docp 6000mhz就得
btw, 1tb開始唔夠做啦,steam既大作閒閒地100gb,仲有出dlc
送埋wifi唔好咩
無用過 咩原因開始跟埋WiFi
wifi同藍芽其實幾實用
依家d板都成千蚊起跳 唔跟埋wifi俾你都講唔過去啦
但額外買有天線果d wifi卡, 係咪會勁d?
官網個數本身就偏保守,同埋atx3.0用料會再預多啲,夠架啦
平+抵,完同inno3d差唔多啦,而家啲卡張張都差唔多,asus貴兩千蚊fps幾乎無分別
本身底板自帶既wifi都要駁天線,兩者隨時用埋同一粒chip,無乜分別底板自帶wifi唔使插卡慳位又方便啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞