[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(364) 7月AMD再顯神威

963 回覆
1 Like 3 Dislike
師兄,我整返好啦,唔該晒你,換咗個thermal paste 就無事
想請問下我本身用梗i5 11400f 底板用GIGABYTE B560M DS3H 尋日買左粒i9 10900f換上去 一stress test就降到去4.4ghz 過多十秒就降到3.6ghz 溫度50度 會唔會係底板問題 定係會火牛問題 火牛用梗金牌750w
支持
想問下師兄budget around 6-7K
主要執下相,同文書用途,會開Tradingview 連 Tradavate 炒下期貨
遲下會買個大Mon 畫質2K都可以,當然最好可以去到4K。
已經好耐冇砌過機所以想黎學下野,望大家指點下

散熱器: Intel CPU Fan 原裝散熱器
處理器: Intel Core i5-14400
主機板: <B760> MSI B760M BOMBER WiFi [B76MBW] MATX
記憶體: D5-5600C46 16GB x 2
儲存SSD: M.2 1TB
顯示卡: 8GD6 MSI RTX4060 Ventus 2X Black OC
火牛: MSI MAG A650BN/650W
機箱: MSI MAG Shield M301 Micro-ATX Case
電腦組裝及五年自攜保用檢查服務

https://centralfield.com/product/ko20230091/
似係底板power limit設定問題,你用緊乜cooler?
你唔打機既話好似all-in cpu同ram會好啲?聽聞trading cpu要求都唔低?
多謝師兄~~~ 我完全唔識。但有聽過其他師兄講因為啲陰陽燭係live咁出所以對顯卡都有要求。
我一路用緊17年嘅MacBook pro最近開始有啲lag. 所以需求換機
插lan線 用wifi trade輸死你
我覺得佢係裝錯配件
個冷頭無壓到落去CPU
唔會
其實咁裝都ok
是咪vrm過熱?
360冷排黎 上面應該俾盡280
10900f用呢塊b560m就一定無得run full speed架啦不過過多十秒就降到3.6ghz 溫度50度呢個我估係default 65w pl1生效所以先咁低?入bios應該可以開高啲,起碼唔會跌得咁勁
請問大家 個mon本身正常使用 行開咗一陣無啦啦黑mon 話冇訊號 係咩原因 list:https://www.faroll.com/customize#NTA3Miw3MTI0LDc0NzEsNzY5NSw3OTM4LDgxNjM
機箱
本身部機仲著嘅,寫緊呢篇嘢嗰陣連燈都熄埋,風扇又停埋,電源掣個藍燈閃下閃下咁,求救
部機咁新 唔搵法奧客服問下 ?
因為黑mon嗰陣部機仲著嘅,所以我覺得可能係我mon嘅問題(淘返嚟嘅大陸雜牌mon)唔關法奧事。加上相信連登硬件post嘅巴打們可以幫到手,所以post咗呢到先,再唔得嘅先去搵客服問下
覺得係牛同顯示卡之間條線
咩牛咩卡
牛:MSI MAG A750BN 750W 80 Plus Bronze PCI-E 5.0
卡:Gigabyte GeForce RTX™ 4070 SUPER WINDFORCE OC 12GB GDDR6X
影下顯示卡供電插得好唔好
唔係好明巴打嘅意思 係咪咁樣?
唔係 但建議mon線插返顯示卡
咁巴打講嘅顯示卡供電插得好唔好應該點影?另外mon線嗰到我發覺係插唔入顯示卡到的,係咪因為我個插頭係vga,顯示卡個位係hdmi?有冇需要買返條轉接線?真係唔識,麻煩巴打了
ching 一直咁樣插黎打卡?
部機送咗嚟兩三日到,因為以前部電腦冇獨立顯示卡所以我一路以為係咁插,好彩巴打提我先知出事
換番條hdmi / dp 線啦應該解決到問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞