[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(364) 7月AMD再顯神威

963 回覆
1 Like 3 Dislike
30秒入到windows入唔到bios..
你都係入完bios再講啦

你講得啱,入咗啦,cpu 成100度,同埋主要係水冷嗰三把風扇好嘈,越嚟越大聲
換膏,甚至係水冷壞pump
我將個水冷坼咗出嚟,個CPU都係overheat

我摸過水冷嗰兩條喉,入邊係有水流,所以應該冇壞
你up乜
cpu裸跑?
拆咗個水冷出嚟之後開機囉
拆完你cpu用咩散熱
有其他風扇麻
不如你影張相

拆咗佢意思即係用隻手拎住個水冷,等佢唔好掂住個CPU
所以你覺得個水冷會發熱 cpu向空氣傳熱會更好嗎
你都係拿拿聲換膏裝返再講
我覺得個水冷如果壞咗,會頂住個CPU,令佢散唔到熱?

不過我都係換咗個膏試吓先,有冇邊隻介紹?
隨便tf7
空氣係不良導熱體
散熱膏係填補cpu同散熱器空隙
你而家係創造出最差散熱環境
知道,我換咗之後再update 你
部機你自己砌?
個CPU表面無壓痕?
你是咪裝錯左個cooler
冷頭塊膠片搣左未?
係呀,自己砌,之後拎去俾人睇過,佢幫我執返正

CPU表面白色嗰啲係thermal glue,全部膠片都搣晒
話說我抹走咗啲thermal paste 之後都係30秒就熄機喎,咁其實關唔關事?

而家仲未買新嘅thermal paste加上去
其實無加散熱,只係cpu only,根本就唔應該開機🤦‍♂️
不如買個一百幾十蚊嘅散熱器試下
好彩現代cpu有過熱保護機制,唔係既話你拆cooler裸跑cpu應該已經燒咗入bios都9x度基本上唔使諗係死水冷水泵,ek basic aio無記錯個qc都麻麻地,好似仲有人試過漏水你想穩陣就買翻個風冷算,5900x用風冷都壓到,thermalright pa120/ps120之類夠做
https://www.price.com.hk/product.php?p=603929
咁裝個冷排, 好易死泵
之前個師傅話如果唔咁樣裝,就唔夠位放
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞