[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(364) 7月AMD再顯神威

963 回覆
1 Like 3 Dislike
用occt check cpu一大堆error冇耐就藍mon,check顯示卡同power supply就即刻重新開機
即係火牛有事?
想問4070 Super入面買邊隻brand比較好
可以參考一下#281個回覆
唔該各位,入bios load左 intel baseline profile,温度下降左十幾度,由6x-9x,已經爭好遠,但壓片時間唔覺爭好多,已成功降溫,再次唔該。
最近部電腦打打下機或者普通上網會自已reboot
第一個情況:個畫面會停咗係到 滑鼠鍵盤都郁唔到 但係音樂仲會播緊 過多一陣就會自己reboot
第二個情況:直接無預警reboot
reboot之後就開咗個事件檢視器睇
係呢串嘢 kernel-power 41 (63)

spec:
Intel Core i5-12400F
Gigabyte B660M DS3H AX WIFI 6 + BT5 DDR4 Micro-ATX
KLEVV Bolt X Series 8GB DDR4 3200MHz C16 x 2
Kingston KC3000 Series 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
MSI GeForce RTX™ 3060 Ti VENTUS 3X OC 8GB GDDR6 LHR
FSP Hydro S Series 650W 80 Plus Silver
火牛
想請教一下
https://www.faroll.com/product/8093/6intel-i5-12400f-32gb-ram-1tb-ssd-rtx-4060-4060-ti-8g-8004060-ti-16g-1100
$4999呢條list個spec夠唔夠打機(舊mon仲係1080,畫質低都ok,效能夠run得順就得)
仲有剪片(都係1080p)同簡單直播?
如果有多一二千budget要再上應該喺邊個方向投資?

https://www.faroll.com/product/8156/6intel-i5-12400f-32gb-ram-1tb-ssd-rtx-4070
$6699呢條list見有唔少人推
但同上面$4999主要淨係差塊板同張卡由4060上4070
雖然$7000內都唔over budget
但係個upgrade有冇大到值$1700?
唔該定先
普通玩下steam d game i5夠唔夠 洗唔洗上i7 架?
其實上網56k都足夠,唔使寬頻
今日岩岩砌完
B650M-A WiFi 2
8600G
砌好晒開機 開機制慢閃但唔著
Google話係ssd問題 拆左再裝都是咁
bios都入唔到 完全無見過畫面
有無巴打有頭緒
用8系好似要update bios?
換左本身部機ssd都是一樣
我連bios都見唔到
粒u唔support咁點會開到機
搵人幫手update啦
屌 咁真是中伏
咁要上網搵下附近有無鋪做到
你邊間鋪買問下有無得幫手
16-18k求list
要求4080學stable diffusion用,唔要PNY
盡平慳得1蚊得1蚊
壞火牛可以一換一我會揀當咗係牛先拎去代理換,唔得再諗塊板
for用耐啲既角度我會揀4070,1080p應該可以一段時間都唔使諗降setting既嘢
打機14600k/13600k夠嗮,不過目前打機cpu除咗12400f之外intel性價比差過amd
其實一路好糾結4070定4070s,2k情況下係咪差好少?10個fps咁上下?
https://www.faroll.com/product/7979/4intel-i5-12400f-32gb-ram-1tb-ssd-4060-ti

想問多少少
如果同$5899 4060 Ti呢條list比呢?加$300可以上埋16gb ram
因為前面好似話msi性價比低
定係計計埋埋始終係4070表現可靠好多?
有能力一定係4070s 效能上接近4070ti
4060TI = 電子垃圾 佢效能上0增長 仲廢過3070 可以參考我上個回覆張圖
不過都係睇筆直做人啦
始終 4060 / 4060ti /4070 全部都有一千蚊差距
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞