[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(364) 7月AMD再顯神威

963 回覆
1 Like 3 Dislike
巴打,自己睇左陣轉埋CX200 M最fit 我個位置.

[7月震撼優惠]AMD Ryzen 7 7800X 3D Tray + MSI B650M GAMING PLUS WIFI + Acer Predator Pallas II 32GB (2 x 16GB) DDR5 6400Mhz C32
AMD

$4,399

[7月優惠]KLEVV Cras C910 4TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4 (砌機減$100)
Klevv
$1,680

[7月優惠]Gigabyte GeForce RTX™ 4070 Ti SUPER WINDFORCE OC 16GB GDDR6X
Gigabyte

$6,599

[優惠]FSP Dagger Pro Series 850W 80 Plus Gold SFX Fully-Modular ATX3.0 PCI-E 5.0
FSP

$1,199

Antec CX200M RGB ELITE Micro-ATX - Black
Antec
$399

[7月優惠]TCOMAS SJ-A080 240 AMD CPU Liquid Cooler - Black
TCOMAS

$329
結賬總額:$14,605

係唔係可以比錢落單了
牛用翻atx,cx200m啲風扇係fixed rgb無得轉色無得控速唔建議
好,咁我再睇下轉咩case
asus prime ap201 tempered glass matx case 掂唔掂
但發熱,易壞程度呢
日常打機+multi task+coding

打機唔太要求高畫質,順就可以

本身有張4060 ,想upgrade cpu 同底版

amd 7700 /7800x3d 定 intel 13600KF/14600KF?
amd 定intel 較好請教各位點upgrade 好
試過active fullscreen/active fullscreen and windowed都係有撕裂
其實3年前,amd就話平少少,同埋amd平台既ram快d可以
但而家個價位一樣,其實amd仲有乜優勢

利申用緊3700x,有d怪怪地野成日
但見好多人都係推amd 打機用,7800x3d 見好多人推用
用開intel 幾穩定
唔會
果dWi-Fi卡其實只係一張pcie轉m2轉接卡
上面再插返張Wi-Fi卡

而有Wi-Fi既底板就係Wi-Fi卡直接插落底板m2槽

差異只係用緊邊張Wi-Fi卡同埋跟咩天線俾你
理論上直插底板仲會快少少

而主流Wi-Fi卡基本上得幾張intel卡

Wi-Fi5=AC8136(過期產品)
Wi-Fi6=AX200/201?
Wi-Fi6e=AX210(?)唔太記得
Wi-Fi7=BE200(最新)

天線就睇功率規格全部都係同一種接口可以替換
唔該晒巴打,好詳細
舊機咩spec?新機幾錢筆直?

7800x3D套餐
聽講intel 13 14代,對打機的確有 d bug
但如果我部電腦,平時淨係休閒式,輕度玩下少少cs2,每次玩幾鋪only,
主力做lightroom, virtual machine, ai/program運算, 係咪Intel 13,14代會更好
舊機i5-9400f b365m-a 32g ddr4
只換板u ram
budget 4~4.5k 換以上
想問下咁多位巴打
上網upgrade 左2.5g,
但原來電腦唔support又唔想換老母板
想問下有冇咩牌子既usb to 2.5g 既adapter 推介
我都煩惱緊呢樣就係 同你一樣間中打下機咁
維持原判
等15代 就出
老實講用緊普通gigabit network(1G)我覺得無乜必要使錢
下次換機update就得
不過intel 14700個核心數有20粒28threads,但7950x amd就得16粒但32threads

唔知點
好似係1 今晚轉做2試下先 以為1 2一樣

唔知用邊隻CPU water cooler好呢?

地表上最完美List

多核唔係最勁 打機又唔係最勁 D料又貴 4090又冇貨 勁鳩都係勁嘅
有冇師兄試過拎塊版去聯強整
最近部新砌機成日kernel power reboot
搞過BIOS, Windows, 換火牛都唔得

係咪就咁拎塊版去青衣畀人test
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞