[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(364) 7月AMD再顯神威

963 回覆
1 Like 3 Dislike
主要用黎Wfh 同用黎學下剪片,執相同試下ai繪圖

都可能會打下機但少, 唔係主要用途

budget $4000aud 大約2萬港紙
六,七千有無細機箱list 參考下
打機玩Elden Ring嗰類,Budget $12000

請問咁樣得唔得,咩位可以好啲?唔該晒

1 x [6月神裝優惠]AMD Ryzen 5 7600 Tray + ASUS Prime B650M-A WIFI II + ADATA Lancer RGB DDR5 2x16GB 6000Mhz C30
價錢:$2,799

1 x [6月優惠]Kingston KC3000 Series 2TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$1,129

1 x Gigabyte GeForce RTX™️ 4070 SUPER WINDFORCE OC 12GB GDDR6X
價錢:$4,899

1 x DEEPCOOL PN750D 750W 80Plus Gold ATX 3.1 PCIe 5.1
價錢:$579

1 x Be Quiet! Pure Base 500DX ARGB Tempered Glass ATX - Black
價錢:$739

1 x Be Quiet! Shadow Rock 3 CPU Cooler
價錢:$349

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $10,574
https://www.faroll.com/customize#MzI1MywzNDY4LDUwNzIsNzY5NSw4MDE4LDgxNjM
想問下ching VK E360 +i7 14700kf待機都48-52左右 是咪正常 風扇個d全部set左normal
機箱同散熱我覺得唔值依個價
感謝

再諗諗
上面條6699 4070 list轉c6箱+原裝cooler+打爆3隻風扇收工

1 x [6月優惠砌機組合]Intel i5-12400F + 32GB RAM + 1TB SSD + RTX 4070
價錢:$6,699

1 x [6月優惠]Jonsbo C6 Micro-ATX - Black
價錢:$269

1 x Intel Laminar RM1 原裝散熱器 (LGA1700)
價錢:$60

3 x [6月優惠]黑色12CM PWM 800-1600RPM 公母接口 Case Fan (只限砌機)
價錢:$75

總計: $7,103
https://www.faroll.com/customize#NjUwNCw2ODE0LDgxNTYsODE2NSw4MTY1LDgxNjU
+1000用4070ti super

1 x [6月神裝優惠]AMD Ryzen 5 7600 Tray + ASUS Prime B650M-A WIFI II + ADATA Lancer RGB DDR5 2x16GB 6000Mhz C30
價錢:$2,799

1 x [6月優惠]Kingston KC3000 Series 2TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$1,129

1 x [6月優惠]GALAX GeForce RTX™ 4070 Ti SUPER EX Gamer White 1-Click OC V2 16GB GDDR6X
價錢:$6,499

1 x [6月優惠]Gigabyte UD750GM 750W 80 Plus Gold Fully-Modular (砌機加購價)
價錢:$499

1 x [6月優惠]Enermax MarbleShell MS21 Tempered Glass Micro-ATX - White
價錢:$399

1 x (預訂) DeepCool AG400 ARGB CPU Air Cooler
價錢:$149

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $11,554
https://www.faroll.com/customize#NTA3Miw3MTI0LDc4OTcsODE1MSw4MTU3LDgxNjM
full load幾多度幾多watt?
update返 用咗呢條list 即日轉夜晚就送到 開心使用中 感謝埋土巴

請問師兄知唔知沙田附近邊度可以砌機走線,如果走到咁靚嘅話大約要幾多錢?
有冇住沙田附近嘅師兄接單?
唔該晒
火炭有間compute.b,印象中走線都ok靚,你可以試下問下佢地做到呢個level要幾多錢
蘭斯

之前砌咗部咁樣嘅機,今日開機用咗3個鐘之後忽然之間死機,之後開30秒就有死機,部機好嘈,懷疑CPU過熱,但係水冷同全部風扇都冇問題,想問點樣解決?
cpu溫度有得睇冇咩好懷疑,睇睇數字再講
電腦開30秒之後就自動熄機,睇唔到?
bios
我想問下個mon 用用下無啦啦自動黑屏,跟住掹咗個電源線重新插又可以開得返, 但試左幾次呢個情況,有冇人知道係咩事
部電腦熄機喎,唔開電腦開到bios?
pc開機撳delete通常都係入bios
而家就係開機,30秒之後就自動熄機,就算入到bios 都睇唔切個溫度
30秒都入唔到bios就幫你唔到,建議平平地換牛試下
然後30秒個自動熄機全程風扇full load?
咁你係過唔到自檢根本開唔到機
建議清楚D講多少少
30秒之後全部嘢熄晒,風扇全部唔郁
唔知乜嘢係自檢,但我個30秒係開到機,可以正常運作,上網乜都得

會唔會thermal paste 太舊,3年無換?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞