名古屋及日本中部討論區(6)

706 回覆
6 Like 1 Dislike
你倒轉哂黎講,想唔趕頭趕命先要轉酒店
剩係名古屋去高山都要超過兩粒鐘,高山再去白川鄉又要一個鐘,仲未計等車時間
見klook/kkday 有高山+白川鄉一日遊嘛 名古屋出發join團唔使自己煩交通

但係仲未決定到淨係去一日定住一晚高山
請教下

黎緊9月頭去名古屋,
諗緊其中一日係 :
高山出發 -->上高地-->高山轉車往下呂溫泉酒店check in
時間上會唔會好趕
好似去溫泉酒店都係早d check in享受下好d
你諗住幾點喺高山出發?同埋喺上高地留幾耐先
Join團都係要搭咁耐車 一日團起碼預5-6個鍾係㗎巴士上面
我諗住七點零出發
但上高地留幾耐其實冇咩概念
Ps:非自駕,要係平湯轉巴士
屋企人join過群上八幡+高山+白川鄉一日遊
佢地幾鐘意 唔辛苦
鐘意睇景既話住下呂高山好正,我都係同兩老去,我覺得hea 下鄉下地方好正空氣又清新啲,即日來回名古屋太趕
下呂有咩睇?
補充下暫定行情,
9月頭9日8夜名古屋(非自駕):

Day 1:名古屋15:30落機,打算住名古屋一晚休養生息。
Day 2: 早上名古屋出發往白川鄉半日遊,之後去高山半日,住高山過夜。
Day 3:高山朝市,+/-新穗高纜車 or +/-高山市內景點 ,睇當時天氣決定。繼續住高山。
Day 4: 早上去上高地半日,下午出發去下呂溫泉酒店check in, 住下呂。
Day 5:名古屋市內景點。住名古屋
Day 6:名古屋市內景點。住名古屋
Day 7: outlet+名花之里(其實唔係好知有咩睇)
Day 8: 鈴鹿賽車場
Day9 :名古屋機場17:45機返香港,未諗到上機之前去邊,諗緊去唔去常滑市

想問下行程大致上有冇問題
1)其實高山市內景點預一日會唔會太多
驚到時一下子行晒on99生勾勾

2)day3未諗好去新穗高纜車定留係高山市內,新穗高其實去唔去得過?

3) day4 去上高地,如果悠閒地行的話大家會預幾耐時間?同一日book下呂溫泉酒店又怕太趕check in太夜。

4) day 8 想去鈴鹿賽車場跑道體驗,但其實係兩公婆冇細路,其實大人去會唔會好悶?而且週邊有冇其他地方可以去?

第一次去名古屋,有d頭痕
11月立山會唔會變落雪?
有冇巴打十月尾去過立山黑部?
係咪冇哂雪睇?
上網睇blogger十一月中又有哂雪 但官網話十月係秋天睇紅葉
高山除咗高山陣屋同埋食下嘢都冇乜嘢做
Day2去完白川郷落返高山都起碼3 4點 睇下你仲有冇力去睇下高山陣屋 如果想住溫泉可以考慮上平湯住一晚再去上高地(if下呂is not a must go point)

新穗高冇雪冇紅葉可以慳返唔去 去睇鐘乳洞/熊好過

鈴鹿賽車場體驗下F1賽道 如果對賽車冇乜興趣可以唔使去 又要就佢每日幾場嘅開放時間 個樂園又唔算好玩 直頭冇乜人 轉車去又煩
或者改去伊勢/鳥羽更好
雪季前會封 有雪都係落地即溶
想買昇龍道巴士卷
但係咪好大機會巴士無位
諗住到時一落地就會bk 定兩日後去白川鄉既巴士
高山有冇去體驗試地酒?老街南面有幾間,好正
我原本同巴打既Planning差唔多,但個喼變成好大障礙
冇計 去得中部上北陸就預左要日日搬酒店

行李寄存問題唔大

Day 2白川鄉巴士落車個位後面有間屋仔可以寄存行李
Day 3高山車站有Coinlocker 附近都有鋪頭可以寄存行李
請問名鐵巴士可唔可以帶喼?

去中部真係預咗,拎住喼周圍走唯有再執下行程
睇你旅遊目的係咩啫,鍾意食玩買名古屋係差過其他大城市㗎啦,如果係日本戰國迷就另一件事
名古屋作為戰國幾次大事件發生嘅地方,古城古跡多到數唔晒,不過就一定唔係for一般師奶去嘅地方
佢地都係去返大阪東京啦
快到嘔
半粒鐘已經準備搭鐵出市區
我封山前十日去過
上面雨雪交加,視野差到嘔,基本上乜都睇唔到
去鳥羽水族館+珍珠島
夠你玩一日
水瀨超級可愛!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞