名古屋及日本中部討論區(6)

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
想問如果名古屋/中部/昇龍道自駕嘅話﹐而家冇哂啲expressway pass買係咪會唔抵? 因為只係兩個人去(冇小朋友/老人家)﹐改買巴士pass + JR會唔會化算啲? 定係啲景點都係比較分散﹐自己揸就輕鬆啲呢?
依家去親都自駕
淨係講等車行上行落已經差好遠
有時去遠小小15-30分鐘車程又唔洗行/等車
除非要坐鐵同埋淨係車站附近玩
都係嘅﹐去得旅行都係想玩得開心
俾多一萬幾千yen路費(扣返本來買CEP條數計)應該都係自駕會爽好多
我自己苦行都唔無所謂個種人
但幾親都好一見到佢地口面話攰話唔想行就都係揸車算
大家HAPPY
我都想知
機場蝦餅
請問大家係名古屋有冇間鐵板燒推介下
請問呢個行程, 買昇龍道巴士周遊券適合嗎? 好似新穗高果程由唔包? 啲巴士係咪唔可以網上訂位㗎, 見網上話要去counter 換.
Day 1 名古屋
Day 2 名古屋 - 下呂 (溫泉旅館)
Day 3 下呂 - 高山 - 白村鄉
Day 4 高山 - 新穗高
Day 5 名古屋
Day 6 名古屋
CXL 漫遊全程無問題
邊個台收到就自動用邊個
docomo
想問你地知唔蓬萊軒本店 平日夜晚去食要排幾耐
上次6月去等左90分鐘
book左位行轉神宮差唔多
但神宮夜晚有冇燈?

我十一月頭去,5點去到應該都天黑
我食晏就
利申 冇揸車,我同女朋友12月頭去 預左睇紅葉 想問下第一次去名古屋 以下個行程有冇野要執下

追過下post 大家都話犬山城半日就行晒 冇野睇,我自己對明治村就冇咩興趣 如果去犬山 咁仲有半日可以再去邊度呢?
btw,有冇人試過12月4去過香嵐溪 仲有冇葉睇下

day1 名古屋落機 周圍fing下
day2 名古屋 - 京都
day3 京都 - 名古屋
day4 諗緊去犬山定係香嵐溪 + 小原四季櫻好
day5 名古屋市內內玩 綠洲21 parco 大須觀音
day6 名古屋 - 高山一日遊 (應該唔會去白川鄉 12月頭check過冇葉睇 又冇雪睇)
day7 名古屋走
名古屋-下呂 冇巴士

去白川郷同新穗高就買往復飛/套票
https://www.nouhibus.co.jp/hida/ticket/
想問吓去到上高地係咪會凍幾度?
12 月尾玩3 日有乜好玩
上年9月去,落機拎車4:30左右直入
黎緊11月都照咁去
yes
未試過4:30機
就咁睇如果你5點前拎到車就5:30都應該仲有位d人未收工
我上次食完走就開始有人但唔見人等
我諗緊食完之後去名古屋可唔可以食多轉
不過book位既好多都8點就要去
如果9, 10點仲有好野食就可以食兩餐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞