名古屋及日本中部討論區(6)

706 回覆
6 Like 1 Dislike
要搭4,5個鐘車
個吓真係以為要搭直升機
原來上立山都有機會高山症
係我太弱
如果唔去高山的話飛驒牛最正係咪馬喰一代
請問如果10月頭帶住一個唔行得耐既老人家去8日,非自駕想睇紅葉,唔想交通時間太長,咁樣排得唔得

必去:高山 金澤 黑部峽谷小火車
想去:輕井澤 吉卜力公園

Day 1 中部國際機場 -> 名古屋站
Day 2 名古屋站(中午出發)-> 高山 (住高山)
Day 3 高山->富山-> 金澤(住富山)
Day 4 金澤/白川鄉(住富山)
Day 5 黑部峽谷小火車->輕井澤(住輕井澤)
Day 6 輕井澤-> 名古屋(住名古屋)
Day 7 名古屋(吉卜力公園)
Day 8 名古屋->香港

第一次去中部,唔識野請指教
Day 3 去完富山又再去金沢 跟住又返富山住 Day4又過金沢?
建議 Day3 高山 > 白川郷 > 住金沢
Day4 金沢 (skip富山唔去)
Day5 黒部小火車 記得bookリラックス客車 坐得舒服啲(可以考慮住宇奈月温泉)
唔太建議去輕井沢 又遠又用得多時間返名古屋
特別拖住老人家
自駕定點先?
唔自駕
搭巴士/jr

之前發現day5 平湯去富山架巴士已經冇左
如果上高地去富山,要落番去高山,會搭好耐車
所以諗住轉plan,去完立山黑部先再上高地
覺得點?

Day 1 4:35到機場 -> 乘搭jr至松本市 (宿松本)
Day 2 松本-> 立山黑部-> 富山 (宿富山)
Day 3 富山-> 高山(jr) (宿高山)
Day 4 高山-> 新穗高高空纜車 -> 熊牧場 -> 平湯 (宿平湯)
Day 5 平湯-> 上高地 (宿上高地)
Day 6 上高地 -> 高山 (宿高山)
Day 7 高山-> 名古屋(5:45pm航班)-> 香港

(day4-6用上高地・奥飛騨まるごとバリューきっぷ 三日券)
黑部峽谷小火車未全線通車
如果佢全通就最好宇奈月瞓一晚 再朝早去 大約要4-5個鐘去櫸平睇同來回宇奈月

但而家仲受住一月能登大地震影響未復舊 只可以原車去到猫又再折返 唔可以喺猫又落車 搭就100分鐘左右

10月1以後嘅運行常未確定 要再等
富山本身都係打算過路
如果改輕井澤去松山會唔會順路d?
咁大獲
本身想搭小火車,為咗唔洗行得太多就可以睇境
請問如果朝早由松本去上高地,大正池落車行到河童橋既話,有冇可能同一日去埋新穗高再返松本?
想自駕遊昇龍道
但係諗落其實呢個地方`好似唔係好適合自駕咁
例如去上高地, 一定要搭巴士
如果想穿越立山黑部又要走回頭路

有冇巴打分享下自駕遊, 爽唔爽, 難唔難plan
唔好咁貪心啦ching
Day 7好趕喎 一有咩事就miss左班機

早一日day 6 高山>名古屋

其他都冇咩問題 唔介意日日搬酒店都ok
輕井澤留返下次啦 東京個邊去方便好多

Day 1 中部國際機場 -> 名古屋站
Day 2 名古屋站(中午出發)-> 高山 (住高山)
Day 3 高山->金澤(住金澤)
Day 4 白川鄉(住金澤)
Day 5 金澤->黑部峽谷小火車(住宇奈月)
Day 6 宇奈月->富山->名古屋(住名古屋)
Day 7 名古屋(吉卜力公園)
Day 8 名古屋->香港

有得揀一定係住金澤>富山 好撚悶㗎富山

Day 5住一晚宇奈月溫泉啦 個邊一泊兩食唔貴
但係Day 6由上高地搭去名古屋要搭好耐下
見到有架直通車16:30出發,21:15到名古屋
差唔多成5個鐘....
但都驚如果day7起高山先返名古屋會miss飛機
我當時就係人版15:00離開上高地,返去高山攞行李食個下午茶再坐ひだ20九點返到名古屋
坐到patpat都痛
點都好過驚趕唔到機掛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞