名古屋及日本中部討論區(6)

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
下呂值得搵一晚去?因為我見高山都唔少溫泉旅館,爭扎緊去唔去下呂好
十二月頭去名古屋幾日諗住自駕三日
Day 1 名古屋訓一晚
Day 2 去白川鄉玩半日 訓高山
Day 3 高山玩大半日 訓下呂
Day 4 返名古屋還車

如果咁樣會唔會好怪雞 定有其他點順路/值得玩埋
因為見上高地立山已經封山所以冇諗住再上富山金澤
想問名古屋有冇外國人friendly既居酒屋介紹
唔怪 不過少趕 比我會stay多日高山

Day 1 名古屋訓一晚
Day 2 去白川鄉玩半日 訓高山
Day 3 高山市/飛驒古川 訓高山
Day 4 高山朝市 食埋lunch就落下呂 下呂溫泉街 訓下呂
Day 5 返名古屋還車

我會寧願咁輕鬆d 去鄉郊地方想chill d

我覺得唔值, 依排搵緊唔覺有特別啱心水既酒店
其實好睇你自己本身 (溫泉, 食野, 裝修新舊, 景觀)
熱門既好多都會full左
但個區感覺都差唔多, 又無靚野又無特別好食,
個溫泉街影就靚但大多數人都話得布甸個到
反而你去新穗高個邊d會有d特別d既
留返多小小時間高山+白村鄉好過,
我本身都差唔多, 但唔知你係咪day 4飛
下呂踩返機場3個鐘, 最後直接skip下呂仲多選擇
其實我未confirm點玩 上網搵又唔肯定冬季仲有冇
我見上面有啲師兄又話下呂唔洗特登去
嗰一帶仲有冇其他地方值得順便去
三日夠玩伊勢松阪鳥羽

如果要北上就真係白川鄉+高山係膽
有時間先去埋奧飛驒
或者名古屋+近郊咁

我依家個PLAN除左多你頭一日之外一樣(個日我去香嵐溪)
本身下呂個個都轉左, 返名古屋去名花之里

之前有個PLAN係DAY1去知多溫泉, 之後跟你咁樣上去
唔該師兄
想知立山封山係咪富山基本上冇乜特別好去?
金澤啲景點望過下興趣唔大同埋都小遠所以就唔考慮
Thanks我都覺得下呂除左三大溫泉個朵幾把爆之外好似冇咩特別,上網睇相啲景觀都麻麻
真係得草津叫特別啲夜晚仲有野行
其他兩個都真係
Too late
上年12月落晒葉 睇今年預測話會推遲 唔知有冇機會12月去都見到
冇機會就搬返高山去day4
留名我十一月中
諗住4:30到睇下拎唔拎到
都係 高山冇一泊二食
富山冇乜特別
富山市冇嘢睇同冇嘢食,所以我覺得唔去立山的話可以唔駛去
印象得個黑色拉面同白蝦
不過車站食到, 真係純粹去金澤先經過下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞