名古屋及日本中部討論區(6)

706 回覆
6 Like 1 Dislike
Day 1可以直接住信濃大町 反正咁晏先落機 都行唔切松本城 松本夜晚8點都係一個死城黎
第二日去立山可以訓晏d先出發
11月尾,同屋企人去名古屋,自駕,連埋自己9個人
Day1 13:10到名古屋機場,攞車,長島outler,宿名古屋
Day2 名古屋>金澤,去近江町,東茶屋街,宿金澤
Day3 金澤>白川鄉>高山,去高山老街>下呂,宿下呂
Day4 下呂溫泉街>名古屋,宿名古屋
Day5-6 名古屋市內
Day7 回港
想睇下呢個行程有無問題,會唔會chur,同埋行程上有無機會睇到紅葉?
已經冇諗住行松本城
去到松本已經9點幾 差唔多10點
Day3 去到高山 啲舖都應該開始收檔 除非你8 9點去到白川郷
紅葉預冇啦 11月中都忟水 更何況月尾 可能名古屋/岐阜附近有嘅 等預報啦
昇龍道唔會唔適合自駕 買埋cep一流
前提係2,3個人輪住揸會舒服好多 得1個車手就唔建議
淨係唔需要睇交通班次 唔洗睇搭咩巴士搭咩鐵 要買咩pass
唔洗諗點轉車 唔洗等車 唔洗驚趕唔切搭車 已經夠曬

至於你話立山黑部 比錢可以搵人幫你揸架車過另一邊
我嗰陣就宿富山 立山上立山落 然後返富山再去金澤
至於松本就宿高山嗰陣去

自駕最好係方便 有時有好多正嘅餐廳/景點 你無車真係去唔到
搭鐵喺車站行過去會行撚死
我plan行程嗰陣,係預10點到白川鄉,12點走,差唔多1點就去到高山咁
唔計食嘢兩個鐘就得
屋企人行唔得耐,老街嗰邊我預佢地2 3個鐘左右。成個行程我都係最擔心呢日既安排本身初期打算宿一晚高山,但變相名古屋市內就少左大半日至1日,先變成將白川鄉同高山濃縮至1日入面
比我會day2去白川鄉
紅葉應該都睇到 不過大機會水尾
可能你day5去名古屋近郊附近有得睇

Day1 13:10到名古屋機場,攞車,長島outler,宿名古屋
Day2 名古屋>白川鄉>金澤,去近江町,東茶屋街,宿金澤
Day3 金澤>白川鄉>高山,去高山老街>下呂,宿下呂
Day4 下呂溫泉街>名古屋,宿名古屋
Day5-6 名古屋市內
Day7 回港
名古屋少左日冇咩所謂啦

都冇野行
Day 2冇咩可能啦 咪變左近江町 東茶屋街
金𣲵
佢呢個方案都可行既。
雖然day2喺金澤既時間會短左,但變左第3日既時間鬆動左,第3日可以去近江町行多個圈先去高山,咁高山變左真係可以慢慢行條老街先落返下呂,時間比較充裕
正確 因為你去得白川鄉喺嗰度起碼兩粒鐘 未計你朝早食野同車程
你day3由金澤出發 再白川鄉再高山 去到都2,3點 高山老街3點幾有啲鋪已經開始收檔

day2 你由名古屋揸上去金澤3個幾鐘 可以當白川鄉係休息站 行下抖下 無咁辛苦
識揸車就自駕
唔好叫餐,單點會好啲。

名古屋巿仲有間高山丸明既分店,好抵食又正
如果你咁多人,建議留係高山住一日
原來名古屋市有丸明分店
謝Ching教路
丸明 瑞穂店,去hotpepper.jp 可以訂位。
Day1 名古屋
Day2 名古屋 → 下呂,(宿下呂)
Day3 下呂 → 高山,(宿高山)
Day4 高山 → 白川鄉 → 富山,(宿富山)
Day5 立山黑部 → 松本,(宿松本)
Day6 松本 → 松本城 → 上高地,(宿上高地)
Day7 上高地 → 新穗高纜車 → 松本 → 長野,(宿長野)
Day8 長野 → 善光寺 → 名古屋,(宿名古屋)
Day9 名古屋 → 香港

想問咁樣plan有冇問題?定係應該立山黑部去長野,先再去上高地最後落返松本返名古屋咁?

睇過大景點都有行李寄存所以都應該唔怕日日轉酒店
唔太熟手嘅司機自駕去下呂/高山困難嗎?因帶住兩老佢地唔行得,但又想浸溫泉,希望有人可以解答下我🙏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞