名古屋及日本中部討論區(6)

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
高山咁撚多鬼佬
我聽日過去快閃
想試下味噌關東煮,想問各位有無邊間推介
想請教下黎緊帶2老去名古屋 如果行程咁順唔順呢?
仲考慮緊買唔買昇龍道好 主要坐巴士少JR
因為中間2日高山有活動 酒店full book 所以揀住金澤

Day 1
14:10 NGO機場 諗住出返名古屋站食啲野行個圈
18:30-10:28 坐巴士 宿金澤

Day2 金澤
金澤 巴士8:10>10:25 高山 16:30>18:45宿金澤

* 丸明燒肉
* 宮川朝巿
* 高山陣屋
* 高山老街

Day 3 金澤
* 近江町市場 9am-5pm
* 東茶屋街
*金澤城公園、兼六園 (開園時間:7am-6pm
* のど黒めし本舗いたる (喉黑魚飯)

宿金澤

Day 4金澤>白川鄉> 宿名古屋

Day 5 犬山大半日> 宿名古屋

Day 6 名古屋巿內 > 宿名古屋

*名古屋城
*大須
*熱田
*水族館?

Day 7名古屋 15:10機返
咁點解唔頭兩日名古屋同犬山先
之後先上高山/白川郷/金沢
因為諗住由遠到近 返名古屋
幫你執執應該順路d

Day 1: 名古屋>高山 宿高山
Day 2: 高山<>白川鄉 宿高山
Day 3: 高山>金澤 宿金澤
Day 4: 金澤>名古屋 宿名古屋
Day 5: 犬山城半日遊 宿名古屋
Day 6: 名古屋 宿名古屋
Day 7: 名古屋走人

你自己check吓day 1趕唔趕到巴士 唔得就day 2 名古屋>白川鄉>高山

同埋比我就留多日係金澤 少一日係名古屋
唉 😮‍💨day 1-3撞左 高山有活動 啲酒店 5 6千一晚 以為自己眼花
想請問名古屋去白川鄉、高山,下呂去富山,同埋上高地來往平湯/松本既巴士

洗唔洗提早網上預約?
紅葉季有得book就book咗先
係唔係網上book 完,到時早一日去拎飛?
Thx
俾咗錢就出發前都攞得 有啲唔係預約制嘅就冇得book 例如去高山-平湯/平湯-上高地嗰啲係路線巴士 唔係高速巴士 就算高速巴士 有啲只來往高山<>白川郷/牧/五箇山菅沼嘅就唔係預約制 先到先得
上高地出發 番松本
個日乘鞍高原/新穗高纜車二選一
點揀好
名古屋有咩手信/零食必買?
如果歧阜城同犬山城揀係咪一定揀犬山城 如果一日去哂兩個會唔會趕唔切,本身plan左歧阜一日遊,但好似半日都夠做,想睇下朝早歧阜城,1點幾左右出發去犬山城,咁會唔會太趕
如果你2點前去到犬山都夠時間行既
3點就比較趕
係犬山駅/犬山遊園行過去犬山城要半個鐘
犬山城收5點但係入園時間係4點半截止
而且上犬山城之前仲要經過三光稻荷神社
城內範圍唔大
遊覽時間大概係一個鐘左右
呢個行程我諗都要預2個鐘
如果你喺歧阜城出發既話
1點半先出發既話就少少趕
咁如果調轉一早去左犬山先呢,因為其實有間豬扒係歧阜bookmark 左想食,咁我倒屎咁早去左犬山,lunch time左右去到歧阜城好似好d,利申我獨遊唔渣車
歧阜城係要上山
如果你係選擇搭纜車就無咩所謂
可以下就先去都得
因為犬山除左犬山城之外都無咩行
一日去呢兩座城時間係充裕既
除非你仲有其他景點
最多下町影下相 岐阜都係因信長先想去 點都搭金華山纜車架啦
咁plan住犬山去岐阜先
11月既立山冇野睇 雪牆又冇 你話上去打下卡都可以既

PS上年11月頭去左

反而高山市內值得留一日玩
蝦餅
聖誕想去,俾機票啲價錢嚇親
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞