名古屋及日本中部討論區(6)

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
我同你一樣路線,都有呢個疑問,網上見到都無話要book 定,我估應該ok
我最後都唔打算book
好似flexible 啲
等你番黎包膠
十二月立山封山
想請教大家名古屋一帶冬天有冇特別地方值得去?
白川鄉?
名古屋 有冇邊間任食打邊爐推薦?
目標想睇雪牆,應該4月中-5月去
6月開始融雪

stay 1晚富山,第二朝上立山
冇計,4 5月請唔到假
6月應該睇到尾香掛?
差唔多啦 幾鬆動

唔去埋白川鄉?
多謝提醒

白川鄉 喺高山搭巴士過去
即日來回應該夠做?
想問下5日4夜係咪唔夠時間去哂名古屋、金澤、白川鄉、高山同下呂?

諗住自駕帶兩老第一次去,都係食吓野睇吓景咁,而家諗住咁:

Day 1: 下晝3點到機場 -> 名古屋 -> 宿名古屋
Day2: 柳橋中央市場 -> 白川鄉 合掌村半日 —> 金澤 東茶屋街-> 宿金澤
Day3: 近江町市場 -> 高山 老街 -> 宿高山
Day4: 高山朝市 -> 下呂 商店街 —> Outlet —> 宿名古屋
Day5: 名古屋 —> 4點機走

會唔會太chur?
即日來回兩次都夠
Day 2冇乜可能,勸你放棄金澤

其實Day 4都chur
Day 4直接高山>白川鄉>名古屋

有高速巴士
其實佢不如咁

Day 1拎車就直踩上金澤
Day 2 全日金澤
Day 3 金澤>白川鄉>高山
Day 4 高山>名古屋 outlet?

下呂唔住一晚唔洗突登去
如果下呂同金澤 二選一,邊個值得去多d?
其實都係想行個兩條街, 東茶屋 / 下呂商店街
咁你不如下呂住一泊兩食算啦

Day 1: 名古屋>高山 宿高山
Day 2: 白川鄉 宿高山
Day 3: 高山>下呂 宿下呂
Day 4: 下呂>名古屋 宿名古屋
Day 5: 走人

Day 2 Day 3仲有時間行下高山
Day 4早返到名古屋既話應該可以行下outlet

得幾日又好難玩到上金澤北陸 都係走馬看花留得係金澤 高岡富山等好多地方都冇時間去埋
你係諗住去金澤嘅,唔應該飛名古屋
同老人家應該唔浸溫泉喇

而家偏向跟番你再上面個個plan,放棄下呂

Day 1拎車就直踩上金澤
Day 2 全日金澤
Day 3 金澤>白川鄉>高山
Day 4 高山>名古屋 outlet

可能day 1都仲可以留係名古屋
第二日先直上金澤
虐老行程
下呂唔住旅館去嚟做乜

1. 落機拎車食個飯去高山(其實去到都夜 應該冇咩野食)
2. 朝市 老街 高山合掌村 白川鄉 金澤(去到都應該check in 食埋飯就收皮)
3. 金澤全日
4. 長島outlet 名古屋市內
5. 市內行到夠鐘去機場
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞