名古屋及日本中部討論區(6)

706 回覆
6 Like 1 Dislike
呢d咁遠多數自駕
我岩岩行程市區+近郊全部鐵/巴士搞得掂
JR + 自駕(白川鄉, 新穗高)
你去個d地方都有巴士/JR到度 班次都算密 唔會話一日先得兩三班個d 但是點都要預早夾到邊班幾點去幾點走 甩左就隨時等多成個鍾

自駕就一定爽好多 時間易預好多 但是預左要係咁揸車
如果立山你都自駕嘅話要沿路返喎
請教下
最尾個日15:00機 唔想即刻就去機場 大家有無啲咩建議可以附近飽覽多一陣 還是 唔好諗咁多時間太短都係直接去機場 住名古屋站附近
搵個温泉浸下
習慣早起可以去D神社行下, 例如熱田
唔習慣早起, 就係車站附近hea下算
11點check out 過去機場都12點零
check in完行去T2睇737+食野就差唔多
常滑 招財貓
想問名古屋有咩手信好食?
蝦餅
直接去機場啦,機場都多野睇
依家個mall 冇咗shuttle, 要預返啲時間返機場
啱啱去完2日1夜名古屋 有以下感想
1. 同東京大阪感覺好唔同 明顯無咁熱鬧 比較靜 但又靜中帶旺
2. 市區啲景點比較簡單 人唔多 hea下幾舒服
3. 地鐵好多樓梯 無咩電梯 榮同久屋大通轉車都行好遠 行到死下死下
4. 飲食文化有啲唔同 好多cafe 比較有特色
5. 啲人個樣有種倒退20年嘅感覺 好似90年代見到果啲咁 染到五顏六色果啲爆炸頭MK仔都有
我喺京都過去 一出嚟同京都人比真係好唔同
6. 啲女無咁多妝 感覺素顏過其他城市 好似都靚啲(同大阪比)
AEON mall?
一定係蝦餅。我屋企人同公司同事都搶住食。個個都好鍾意
我後悔買太少。
我試左包裝有隻蝦做logo嗰隻,同機埸買嘅仙貝之里買嘅都好好食。仙貝之里嘅雜錦大包家庭裝最正
有時怕東京大阪市區太多人流行街好辛苦
去名古屋就避免到呢樣野
名古屋明顯遊客少好多
商場都多 又集中 該有嘅都有 買野方便
玩完昇龍道 最後留一日兩日喺名古屋買野走就剛剛好

仙貝之里左下定右上 好味啲?
今日好好天
我覺右上雜錦好食啲
除非你鍾情單一左下嘅口味
另外我提到有隻蝦做logo嘅係右下。
真係蝦餅有蝦味
Agger 要買既野其實都有齊 不過一定冇係新宿行得咁爽

同兩老去名古屋就最岩 唔使逼餐死先 食好西都唔使排咁耐
真 黎緊同兩老去都係揀左名古屋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞