名古屋及日本中部討論區(6)

789 回覆
6 Like 1 Dislike
tsubame其實其他分店都得同唔洗排?
有揸車尋日仲睇緊泊邊, 見佢有D分店遠D
想請教下香嵐溪如果係平日星期五上中午去會唔會好塞車
如果你錢多又有時間想點玩都得啦
正常就唔會咁玩嘅
而家唔去立山了 做咗research 11月可能好大雪
名古屋市內 除左犬山城 仲有咩地方推薦
黎緊10月中會由名古屋去下呂再上高山
想問下咁多位Ching 洗唔洗預訂定JR?
定係到時買都會有飛?
正常特急ひだ唔會爆 亦都有自由席
唔該晒Ching
市內真係無咩地方係必去
市內都係行下街食下飯
諗唔到其他景點 熱田神宮聽聞麻麻
有無人去過/自駕經過白川鄉白色公路?
下個月去, 不過唔係自駕
諗緊用唔用一日喺金澤搭觀光巴士來回一轉
金澤城喺兼六園隔離咋喎。。
前幾日去完下呂高山金澤
得6日時間,加上下呂同高山好多舖頭5-6點就關門,所以好趕,高山市好多食肆收7點或7點就截客,7點後一堆人周圍搵野食
第一日 凌晨機3點機飛大坂,8點到機場,搭5個鐘車,2:30到下呂(如果搭去名古屋,得9點鐘機,飛到去再去到下呂都快4-5點,d舖關晒)
第2日 下呂朝市-12點到高山-飛驒之里-搵朋友
第3日 8點高山老街影相(舖頭未開)-高山朝市-再行多次高山老街買野-飛驒古川
第4日 2點到金澤-近江町-兼六園-金澤古城
第5日 近江町-明版暗版-中橋-東巢屋街-西巢屋街
第6日 武藏之辻-京都買野-7點到機場-搭8點半機
(行程幾趕,差唔多日日8點就出門口,主要影下江戶前建築物相,好想去多次高山,下次再去睇埋白川鄉)
寅家 旅館
去左水明館浸溫泉
係咪所以一日朝早去近江町食下野,去尾山神社算,之後11-12點搭巴士去白川鄉
第二日先全日金澤,玩哂金澤城,兼六園,美術館同埋東茶屋街
我上網揾左資料,好似11月尾12月頭兼六園有夜燈,有冇人試過去,靚唔靚?
咁近咪順便去埋囉 反正你都諗唔到去邊
朝早名古屋去白川鄉行埋都3點幾,
如果接去高山住咁個一晚高山有咩做
博物館 明治村 ,豐田博物館 ,toyota產業博物館,則武之森

麒麟啤酒廠,lego樂園,水族館......
如果個零鐘前到機場得唔得
我通常會預兩個鐘
但本身約左人食飯, 但CX班機改早左
**中部機場
如果上完立山之後想去足利睇花,係咪住一日松本好啲?定係住長野好啲?
都可以咁plan
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞