狂賀九龍城寨破七千萬票房(76) [九龍城寨・圍城/從今以後/查無此人/談判專家/海關戰線/但願人長久/填詞L]

1001 回覆
10 Like 6 Dislike
madmax同marvel人氣應該有段距離
好在deadpool 3 7月尾上
講cast唔係特別吸引街客
madmax又係影迷先會追
三級?
所以話其實燒山都係有啲影響
依加出面有po踩鳩tunnel了
文化體育及旅遊局局長楊潤雄表示,電影《九龍城寨之圍城》在本港、內地以至海外都受歡迎,因此與劇組商討重置廠景作為旅遊景點。他說,當中有些難度,例如部分佈景已丟掉,亦要考慮是否收入場費、展出地點要容易到達,以及是否混合人工智能展出,需時討論。

被問到今次例子是否顯示電影受歡迎才去推廣,政府將來是否有策略宣傳香港電影,楊潤雄強調,當局支持香港電影,也做了很多事情,包括協助新晉導演及進入內地市場。 他表示,今次的確是因為有關電影很受歡迎,亦聽到很多人建議將廠景變為旅遊景點,因此嘗試研究,未必涉及電影票房「收唔收得」。

[url]https://www.am730.com.hk/%E6%9C%AC%E5%9C%B0/%E4%B9%9D%E9%BE%8D%E5%9F%8E%E5%AF%A8%E4%B9%8B%E5%9C%8D%E5%9F%8E-%E6%A5%8A%E6%BD%A4%E9%9B%84-%E8%80%83%E6%85%AE%E9%87%8D%E7%BD%AE%E9%9B%BB%E5%BD%B1%E5%BB%A0%E6%99%AF%E6%9C%AA%E5%BF%85%E6%B6%89%E5%8F%8A%E7%A5%A8%E6%88%BF/455703
[/url]
包括協助新晉導演及進入內地市場

講真,就係呀局長呢2年掛住搞夜繽紛,唔得閒搞9電影界,先有套九龍城寨跑出咋。

再介入陣間分分鐘搞7件事
我覺得係全球一齊倒退 包括香港
劇本唔得,劇本劇本,一劇之本。
真係好怕啲人執住呢句嘢講經
個劇本得唔得其實無幾可真係睇到
劇本寫得好可以導演拍得柒或者剪得柒
劇本唔得就乜嘢 cast, 幾大贊制作費都唔會拍得出好戲。

當然,戲唔好唔代表賣坐唔得,好多收得嘅賀歲片同垃圾冇分別。
一週票房 : 由2024年5月6日至2024年5月12日

排名:1
影片:九龍城寨之圍城
發行商:INTCN
產地:香港
開畫日期:1/5/2024
上映日數:12
一週票房(HK$): 21,241,381
累積票房(HK$): 41,796,372

排名:2
影片:猿人爭霸戰: 猩兇帝國
發行商:WD
產地:美國
開畫日期:9/5/2024
上映日數:4
一週票房(HK$): 5,636,125
累積票房(HK$): 5,636,125

排名:3
影片: 機動戰士高達SEED FREEDOM
發行商: ML
產地: 日本
開畫日期: 25/4/2024
上映日數: 18
一週票房(HK$): 1,424,440
累積票房(HK$): 9,852,688

排名:4
影片:特技狂人
發行商:UP
開畫日期:25/4/2024
上映日數:18
一週票房(HK$): 1,087,237
累積票房(HK$): 7,305,843

排名:5
影片:從今以後
發行商:GS
一週票房(HK$): 562,946
累積票房(HK$): 1,555,335

排名: 6
影片: 犯罪都市: 鐵拳清算
發行商: EDKO
產地: 南韓
一週票房(HK$): 529,848
累積票房(HK$): 1,500,982

排名:7
影片:劇場版《排球少年!! 垃圾場的決戰》
發行商:ML
產地:日本
開畫日期:11/4/2024
上映日數:32
一週票房(HK$): 481,555
累積票房(HK$): 12,043,431

排名:8
影片:重慶森林
發行商:BLK2
一週票房(HK$): 469,648
累積票房(HK$): 1,321,367

排名:9
影片:破墓
發行商:EDKO
產地:南韓
上映日數:32
一週票房(HK$): 352,391
累積票房(HK$): 8,379,768

排名:10
影片:但願人長久
上映日數: 32
一週票房(HK$): 177,715
累積票房(HK$): 4,425,053

20/5 - 26/5 應該都跌幅唔多

一週票房 : 由2024年5月13日至2024年5月19日
排名:1
影片:九龍城寨之圍城
發行商:INTCN
上映日數:19
一周票房(HK$):21,852,561
累積票房(HK$):63,648,933

排名:2
影片:猿人爭霸戰: 猩凶帝國
發行商:WD
開畫日期:9/5/2024
上映日數:11
一周票房(HK$):5,250,996
累積票房(HK$):10,887,481

排名:3
影片:再繫「腦」朋友
發行商:INTCN / PPI
開畫日期:16/5/2024
一周票房(HK$):1,413,278
累積票房(HK$):1,413,278

排名:4
影片:機動戰士高達SEED FREEDOM
上映日數:25
一周票房(HK$):934,677
累積票房(HK$):10,795,865

排名:5
影片:我在這裡等你
產地:台灣
開畫日期:15/5/2024
上映日數:5
一周票房(HK$):738,537
累積票房(HK$):738,537

排名:6
影片:特技狂人
發行商:UP
上映日數:25
一周票房(HK$):688,609
累積票房(HK$):7,994,452

排名:7
影片:從今以後
一周票房(HK$):506,073
累積票房(HK$):2,061,408

排名:8
影片:鬼天廈
發行商:UFD
產地:台灣
開畫日期:16/5/2024
一周票房(HK$):442,267
累積票房(HK$):442,267

排名:9
影片:劇場版《排球少年!! 垃圾場的決戰》
上映日數:39
一周票房(HK$):419,248
累積票房(HK$):12,459,249

排名:10
影片:犯罪都市: 鐵拳清算
產地:南韓
一周票房(HK$):353,230
累積票房(HK$):1,854,212
陳可辛套醬園弄, 似乎係笑片黎.
大陸波米既劣評, 透露哂劇情內容, 好鬼好笑.

難怪搵張叔平做剪接都救唔番.

仲要今次有狼人
以陳可辛功力.. 無理由犯呢啲錯
可能好多野都唔係陳可辛一個人可以控制到
不過陳可辛應該會孭哂鑊, 仲影響埋香港影人係大陸已經下滑緊既聲譽
係咪即係九龍城寨準備贏金像獎最佳電影?
鑊就我孭,功就本地導演拎

超怕
許月湘都有鋪睇波癮
巧想同佢瘋狂睇波
唔好成日問埋呢啲無意義嘅問題得唔得
東升西降
諗起以前電腦無咁多中文字年代
林峯 變 林峰
陶喆 變 陶吉吉
屋邨 變 屋村
深水埗 變 深水土步

張柏芝 唔鍾意人叫佢 張栢芝
佢出碟都係用 張柏芝 個名
但係當年啲人只係因為電腦打唔到「栢」字先打「柏」

如果知道「笑左笑埋右」其中一個原因
其實唔值得恥笑
但打「笑o左」又會被人話老土

當然而家電腦字庫充足 再無藉口打錯
諗起tvb 個姐仔對住吉夫藥同林峰問嗰個問題
「票房咁好係咪好開心呀?」
「係呀好開心呀」

所以唔好笑tvb
實情係大家都好中意問呢啲無意義嘅問題
最緊要仲要係closed end
想延伸都難
open end 都仲可以講下
乜嘢問題嚟…
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞