狂賀九龍城寨破七千萬票房(76) [九龍城寨・圍城/從今以後/查無此人/談判專家/海關戰線/但願人長久/填詞L]

1001 回覆
10 Like 6 Dislike
醬園弄係康城既反應似乎都好麻麻, 至少letterboxd評論反應麻麻
不過章子怡演出獲一致好評

https://letterboxd.com/film/shes-got-no-name/
原來戲黎,仲以為廣告
https://www.instagram.com/p/C7Vw0AkvyiR/

毒粥個故仔勁龍捲風feel
真係城寨唔到你亂嚟
"6月 #相約在TheOne 為你呈獻《#幻愛》,由 #劉俊謙 和 #蔡思韵 主演,一段幻象和現實纏繞,交織出這段撲朔迷離的 #幻愛💞。本片榮獲香港電影金像獎最佳女主角、最佳導演等六項提名,亦是劉俊謙初登大銀幕之處男作。"

--------MCL成段野有講最佳導演獎項提名,但唔敢提導演個名。
啲人咁鍾意打杜琪「峰」
映前好啲,影下相就算,唔好問野

btw你講嗰個心態我都試過
有次夜晚喺佐敦上完堂,見電影中心有4拍4
不過係謝票場黎
見佢座位表都仲係好吉,放棄左
我廢事睇完唔中意,導演又同我交流
唔交好過交啦
映前謝票真係純為見面
好過唔知有咩好講

真係好睇到有野想知就會二刷黎問架喇
同埋真心cls
Top 4票房港產片
全部都係呢兩年事
可能都有少少關本土意識事
以前幾年都唔知有冇一套衝到十大
不過係好事嚟
所以我一律打杜蛇
呢個真係
當然有人會唔認同
不過我都係咁覺得
然後一係就話篤數一係就吹大咗
有時普通評價下
都會變吹大咗
不過香港人傲嬌開
明嘅
唔知香港人係咪開始懶得睇留言
連登仔係有吹奏過明日戰記飯戲攻心毒舌大狀
但都同時有討論套戲嘅缺點

然後啲人就會拎返啲缺點黎印證吹大左

下面兩套戲 假如只可睇一套 會揀邊套
歲月神偷
比悲傷更悲傷的故事
典型嘅嘥咗隻雞、嘥埋條魚、嘥埋個新娘
同埋得罪講句
好多人見一套新戲收得就走去踩舊戲
見飯戲收得就踩明日
見正義收得就踩飯戲
見毒舌收得就踩正義 (雖然比較少)
見城寨收得就踩晒毒舌明日飯戲
不意外 香港人鍾意捧一樣野黎踩一樣野
同埋城寨都開始有人話吹大左
啱啱睇完查無此人,覺得好睇過九龍城寨
之前都想講 其實呢5,6年撐港產片嘅風氣真係好咗好多
僅僅4年,Top 10套最高票房已經有5套係2020年打後
而2010-2020 十年間,Top 10得3套係10-20年出真係好撚低潮

——————————

到而家為止,Top 20都係得4套係2010-2020
所以啲人成日話開關 移民影響票房
全部bullshit
都叫有D人入場 唔會太肉酸

我覺得上年都好景㗎
一億毒舌以後仲有total過十套過千萬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞