狂賀九龍城寨破七千萬票房(76) [九龍城寨・圍城/從今以後/查無此人/談判專家/海關戰線/但願人長久/填詞L]

1001 回覆
10 Like 6 Dislike
要食大陸市場就預咗要做,唔想做就唔好掂依個市場,甚至去外國闖下
不過外國影視有乜誘引用香港人又另一個問題
咪好似陳法拉咁捱囉
佢咪一樣會走番黎拍贖夢
電影你話諗賣埠去美國都仲話
演員去你望下當年發哥當年去撈成點
太遠喇
做到中港台叫得出個名已經好好
有冇人知九龍城寨大陸版/台灣版/香港版有冇分別?見到片長都係126分鐘?
贖夢唔係搵錢戲.
套野唔係合拍, 成本高極有限
做電影想唔食大陸市場唔走遠D點得台灣香港個雞碎
然後咪又係個個月經問題靠邊度得架
與其係到又東南亞又日韓又歐洲又盛
不如直接D去全球最大電影市場啦
無分別
如果要著重大陸, 最好好似劉偉強, 徐克, 梁家輝咁, 專心了解大陸本土觀眾, 融入拍大陸戲.
港味電影係大陸沒落緊, 係大勢. 九龍城寨用咁多人力物力宣傳, 最後票房都可能差過年多前套神探大戰.

談判專家而家係大陸用番城寨果招, 搞大量優先場, 都唔似會做得起.
矯揉
五月天fans 係咁
文青天團
一樣有粗口

唔似毒舌變死梗

大馬上就列咗做三級片
今日抽左時間睇左查無此人
真係唔識點形容呢套野
(劇透)
成套戲就係講偷資料偷身份去做殼玩金融
靠劏房無入數紀錄兼用wifi hack人手機偷人資料
另一邊就色誘大粒佬偷contact賣資料
賣資料賣人頭
偷完滅口用寵物善終服務火化
集團式行動
(酒吧妹阿青、剁肉阿婆、個老闆娘、神棍、獸醫/假業主、金融老細、打手KB、啞仔)

因為女主les底同學生amber有爭執意外害死佢,搞到有精神病又交換身份,令到單命案d資料錯配哂

差佬上到去個集團已經人去樓空,淨返女主呢個痴線婆周圍同人講真相都無人信佢
結果走甩哂又去原班人馬扮教會再呃過

講到好似咁神通廣大咁
但係好似都幾多犯駁位⋯

獸醫檢查腦貓中毒時洗開左女主check佢寵物晶片,差佬真係無線索跟咩?

直播妹本身都似集團一分子扮fd套女主料,但呃like開直播同女主做愛,個度觀眾唔係可以證明到女主真係有接觸到其他租客?證明佢無講大話?定係班chatroom 觀眾都係假?

通靈妹到底有咩作用,第一次同朋友行街路過見到女主時面都青埋,係閃靈到佢推amber落山定點?
第二次路邊攤俾fd捉佢隻手掂剁肉阿婆個超人公仔,佢又閃靈閃到佢個fd都奶埋野,有個細路玩超人公仔浸落檸檬茶度佢真係吐檸檬出嚟,證明通靈妹係堅,但對劇情有咩意義

成套野,題材好撚過癮,用劏房做陷阱引伸出偷資料偷身份既罪案幾好睇既
但成套野個半鐘唔夠,明明可以玩同解釋既野甚至個佈局交代可以多啲
感覺係一成內容都唔夠,最搶既通靈妹同鬼鬼地既直播妹兩條線不了了之,有種好唔完整既感覺,編劇真係唔多掂

不過演員都算演得幾好,女主交換身份個下好老實講事後再留意先睇到李碧欣同amber互換既端倪,獸醫把聲成個洪度成咁幾陰沉,老闆娘夠淫
張松枝就重要性唔大,純粹路人金主咁
其實香港上
遲下應該出導演版,應該要三級。

聽講好多勁血腥都cut咗....................
網上好似多fans
但票房上佢不嬲無乜叫座力
除左飯戲仲有邊套收得
其實依家都係睇套戲口碑多過卡士
早一個星期,已經有上面啲劉太post app 買飛記錄,已經十連刷。
比起瑞導以前果d輕手好多啦
連殺破狼2都勁過城寨
不嬲啲三級片都鳩分,濁水之前話有吸毒粗口多要三級,城寨又吸毒粗口血腥暴力都唔三級
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞