狂賀九龍城寨破七千萬票房(76) [九龍城寨・圍城/從今以後/查無此人/談判專家/海關戰線/但願人長久/填詞L]

1001 回覆
10 Like 6 Dislike
日本會唔會上 執多少少都好

未計Netflix/ Disney+ 回本應該唔難
就算唔破,過一億已經威水有排講
老實講 而家爭得果3千萬唔夠 而且同期對手仲係好弱 點都一定谷埋佢 同埋計返大熱程度 似乎都比有賀歲檔加乘嘅毒舌好
已經有兩個朋友話上咗SZ睇IMAX仲要60人仔一張飛
唔明點解林生唔安排香港上
係谷大陸票房緊要過谷香港票房
定係留返做破億殺手繭?
雞蛋裏挑骨頭
呢套嘢略嫌打戲太多
一係縮短中間上一輩
一係最尾神工戲少啲

尋日終於睇左, 故仔大路但非常緊湊
場景都SET得好好, 但地方成本布限
拍唔到入面可以樓穿樓果種感覺,
其實睇果陣唔覺, 但其實都係得個場景
係呢度爭D
要睇返海外係買斷定係分成
好似周處咁,買斷賺幾多都唔關cost事
咁老實講遠未到神枱級嘅
今日都有40萬到,算係咁
咁多,千幾萬港紙都
終於肯過去做宣傳
https://www.facebook.com/TAMAGOLC/posts/pfbid0yPswgazTyFMwzVUZRpojjBYy88H9vph9vptqPxCbkosM3YZs1aBh88445vi199S8l

TAMAGO 語言研修中心和九龍城寨之圍城在一起

#九龍城寨之圍城
#紅到日本❤️

日本媒體報導有關電影上映後爆紅,而且訪問了曾經在九龍城寨居住的一位日本人吉田さん,據說吉田さん當年是中文大學的留學生,總之租金夠便宜就可以了,所以終於來到九龍城寨。
他回憶說「本來在裡面居住的就全部都是窮人,我周圍也不是人人關係良好的氛圍。我只是跟地產仲介和鄰居交流,還有就是經常幫襯的一些店舖。清拆的時候居民獲得優先分配居屋,所以9成的人都歡歡喜喜地離開。像『九龍城寨之圍城』裡面說的,『有人普通地在生活』這個被凸顯的重點其實是罕見的。」

https://news.yahoo.co.jp/articles/8fbd1ccd37745508f480a3045a8cd3820d7d200c?page=2

已經超越金手指700萬馬幣
係咪代表日本有片商買咗了
唔一定
日本d media又係好鍾意講網上熱話
啱啱睇完查無此人
個故事係好
但不停係唔同chapter 穿插 有少少睇到一半唔知講乜咁
正常加埋就回左本
都有薄利既
但呢個薄利之後又拍2套就唔知會唔會蝕番
如果有directors cut 上就好
可以慢慢谷到第一

除咗劉太,仲有好多二創同人女追 食CP
好多人都睇幾次

我上Carousell 想買張信一postcard 都好貴
大把招未出
先不論directors cut/ imax
佢肯開幾場postcard/小説/漫畫特典場,就算票價定高啲都隨時秒殺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞