突發!新加坡航空一客機緊急迫降曼谷機場 致1死30傷

819 回覆
87 Like 11 Dislike
開細開大時間可以差好遠
下降1829米
由11278下降到9449呀
盡量上機前開大

喺機上面屙吓尿算 盡量減少離開張凳嘅時間
下降9449米會係死剩兩個
你睇下印度、非洲大軍就知
邊到 見唔到
有d野唔rolls都唔著alarm,無辦法
你係唔係印度、非洲大軍?
因為再對上一次飛泰國都小學無記憶
平時飛日韓台而啲地方多
唯有唔係去廁所都唔除安全帶
果下真係搖到我個人都撳住前面張凳
唔敢想像今次而種會點
Today
19:37
Thai news outlet Khao Sod has reported that there has been a second death, citing a Thai source. It said one of the 30 injured people died at a Thai hospital. CNA is verifying this information.
死者可能係心臟病死,咁真係整定

We're now hearing from the authorities in Bangkok, who say seven people are in a critical condition following turbulence on the London to Singapore flight.

Twenty-three others have been injured, and nine crew members were sent to hospital with minor injuries.

The person who died was a 73-year-old British man who likely had a heart attack, they confirm.
Rip
37000ft用幾分鐘落到31000ft係好正常嘅事,基本上每一班機都係用呢個速度下降,乘客只會feel到自己輕左少少十零廿秒
例如今日班CX548 37000ft 落到31000ft 只係用咗三分半鐘,而新航呢班用咗五六分鐘

出事嘅位比較似係呢度

人係感覺唔到自己上升下降幾多(displacement),亦都唔會感覺到上升下降幾快(speed),只係會感受到speed改變得幾快(acceleration),好少displacement 都可以有好大嘅acceleration,同理,好多人話自己搭飛機氣流跌咗幾多百尺,實際上飛機都只係郁幾尺甚至係幾吋
我都係咁

次次搭飛機去廁所嗰下真係勁撚驚
好難.....我出trip多數去歐洲, 次次都12,13小時起標.....
開開下大
3分鐘上落三千米 我驚我扣實安全帶 個心都頂唔撚順
啲人真係好幼稚
有一少部份相反意見就如獲至寶咁拎出黎講
年頭係EuroAirport Basel 降落,風又大,全程左右大幅搖擺,去到掂地個下都仲搖緊加彈幾下個次我自己都驚驚地成程機得我一個亞洲人,其他外國人好淡定
突然急降,等於坐跳樓機一樣,心臟未必負荷到
暹羅灣?
點解會死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞