突發!新加坡航空一客機緊急迫降曼谷機場 致1死30傷

819 回覆
87 Like 11 Dislike
你呢個經曆都幾驚

坐少型飛機,已經覺得震過大機,幾粒鐘既亂流
之前都覺得呢單機師點解會咁離譜
但之後睇咗個資深鬼佬機長break down成個過程
又覺得唔可以怪晒佢哋

成單野發生嘅時間極快,反應時間真係唔多
儀錶板讀數同warnings 都好古怪
機師體感錯晒,分唔到架機方向速度同姿態
疲勞,壓力超大,個腦正常function 唔到

https://youtu.be/e5AGHEUxLME?si=0SJl-YNQMHpYROk6
亞洲航空公司同歐美根本兩個世界
會,jet stream 係clear air turbulence一個common cause 嚟
https://skybrary.aero/articles/clear-air-turbulence-cat
通常出入jet stream 果陣,因為moving jet stream同stable air 接觸會引起漩渦
聽啲機師分享
bro平時真係做得到?好有道理但,坐到中途就成日鬆開
新航fb update 仲係1人死亡
SQ6好似係趕颱風嚟前起飛入錯跑道wo
係同一單 同埋唔肯畀駐日美軍幫拖
聽CX機師講
試以「XX不能N,也N不起」為題,創作你嘅最佳金句
https://lih.kg/3341268

係網上見到,大癲

呢單係因為喺正富士山上面飛 食正啲氣流姐 而家都唔會飛正上空
如果係咁 應該係冇撈總統好耐
唔知條友吹大定點
不過美國航空公司真係貼錢買難受
廣西附近都好拋
如果係咁應該係任期外嘅事
同歐美比肯定好好多,不過同亞洲比就算係麻麻啦
一定做到
除左去廁所
長期帶住 鬆啲 同無帶無分別
你都feel唔到

其實遇氣流有人撞天花板爆頸
一年起碼都幾單
不過撞到死兩件就少啲

你帶唔帶
你諗你
原來係同一單, 好似睇空中浩劫講返個過程, 真係好心up, 機長咁努力救架機救到最後一刻, 乘客驚左咁耐, 又咁好彩唔死, 點知冇人救
有條友喺走廊訓低咗
Situation awareness 亂哂籠,可能跟住就唔知自己做緊咩全程拉機
瓜曬了,BA LH都有re activate 番但係AF 就真係冇
aisle 點解要舖咁多布?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞