[先睇頭post 再發問] 日本上網卡 Wifi 蛋 懶人包 (23)

987 回覆
9 Like 8 Dislike
香港版iphone唔support esim
唔知, 要人試下先知效果
大把人講緊買其他國家嘅iphone, 就係港版俾人閹左個esim, 而家連 chatgpt 都閹埋

https://lihkg.com/thread/3781248/
想問softbank定docomo邊個網絡好啲?
HKTVmall買Truemove H有冇伏
貴 小心買錯泰國用嗰張
睇你咩位置 有咩網絡覆蓋
如果係北海道呢
諗住夾埋其他日用品買 見佢賣8x
邊頭買最平?
鴨寮街$68
兩間都差唔多
話咁快賣哂

8日5G無限速 $120
試完報告比大家知

(或者有冇ching用過?)
咁係香港用唔到ChatGPT 姐
咁拎住部港版iPhone 出國唔係用到啦咩
睇apple 點瑣你.

佢好人嘅, 咪soft lock, vpn 就解決到. 佢hard lock 你, 即係睇型號嘅話, 你就攞住部電話邊度都用唔到. 比如現時嘅Siri, 係hard lock 嘅, 你不論點set, 你香港買個部電話, 當你問"喂, Siri, 台灣而家幾多點", 佢答你係會用"中國台灣", 而唔係"台灣".

其他所有型號, 都係會答你"台灣"
price格下價,一堆6x
有冇人買過hanacell data卡
我張卡突然間收唔到同搵唔到softbank
Reset過網絡/重開機都唔得
之前1張true move當data 1張hanacell電話打出打入
會唔會係兩張卡撞左
你上次用係幾時
今年4月softbank喺日本地區cut哂3G
如果你手機唔夠band嘅話可能影響搜台能力
https://www.hanacell.com/support/japan-sim/5723/
4月去果陣用到8月去已經用唔到
我問過佢日文客服知佢cut左3G
但iPhone 11正常收到4g volte 應該冇影響架
另一張truemove 都用到
定唔同卡啲apn 檔撞左/要刪左再裝過
最苦惱係人唔喺日本試唔到
下次飛都仲唔得就好煩
iphone嘅話留意下係咪用錯APN profile
唔明點解iphone成日都係換sim時用錯哂啲profile

Hanacell APN profile係呢個
https://www.hanacell.com/support/japan-sim/trouble-japan-sim/6531/
剛剛係東京用完,正常使用無話特別快/ 慢

接受到價錢既可以一戰
個張野唔係普通旅遊sim 卡黎. 佢唔係plug and play 嘅野黎. 如果唔好彩黑仔預到啲古怪問題, 你仲要聯絡番日本賣家攪.

你用呢張卡嘅話, 你先要理解你唔係買一張普通嘅旅行卡. 佢係一張年費卡而有個日本電話號碼收到sms. 亦因為咁, 可以出錯嘅地方會比你買一張普通嘅data only sim 係多好多.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞