[先睇頭post 再發問] 日本上網卡 Wifi 蛋 懶人包 (23)

861 回覆
8 Like 8 Dislike
去12日突咗兩日出嚟係咪應該用SoftBank 4G原生卡好d ?

本身想用5G嗰張
Softbank日本定量原生卡或每日2GB嗰款係行softbank APN,行CMHK APN嘅係joytel或banana,行KDDI
我就係奇怪點解呢張會係行CMHK 嘅apn............

https://simegg.city/2024/01/27/softbank-5g%e6%97%a5%e6%9c%ac%e4%b8%8a%e7%b6%b2%e5%8d%a1/
個測試係無問題. 不過佢地無寫番低d ping time. 呢個其實係最重要.........張中國聯通一連埋個ping time 寫就見底.
你影一影張卡個number前面嗰部分同個包裝封面比我睇睇
上面搵你攞封面
sim card number 係唔係8985開頭
我賣嘅唔係
我係mypacemarket 買
我地賣嘅應該係22字頭細卡,除非之前批發嗰便入錯左或者你撈亂左,不過我賣咁耐都未試過呢個情況
問左代理了,早排係有幾個鐘SoftBank 死左機開唔到卡,有幾個客啱啱呢個時間開卡,代理嗰便就即刻改左擺KDDI嘅資源入去比客用
唔該巴打
想請問如果8月去大阪, 和歌山及京都, 去和歌山個3日會自駕, 想每日起碼有3-5G data (我同老婆加埋) 而且又低ping既, 最好既選擇係咪都係租wifi蛋?

睇左潮巴個blog講wifi蛋, 係 https://www.wifi-rental.com/entry?ref=mobistar 入面咁多款蛋, 請問最好既係咪"WiMAX 5G SCR01SWU 無制限" 呢一款?

你篤落你個張screenshot 嘅 "用上注意事項" 會見到我呢個warning.

你係嘅地方係收唔到WiMax 嘅話, 會轉用5G mode. 5G mode 係得15GB data. 你嘅case 租Softbank T6 會穩陣啲, 因為佢寫明...完全無限

不過注意, 亦因為佢真係無限, 佢係肯定無WiMax 個d 咁快. 不過你普通睇1080P youtube 係唔會有問題
thx 潮巴. 請問點樣可以check到我去既地方收唔收到Wimax
我去和歌山都只係去白濱 + Adventure World, 應該唔算係D深山/偏遠地區掛
大阪同京都都係市區活動, 應該都冇問題
岩岩搵到呢個網站 https://www.uqwimax.jp/wimax/area/?_ga=2.144859005.873972526.1721378056-1117768969.1721378056, 見到白濱町好似只係收到4G 唔知我有冇理解錯
8月17去京都8日~
想無限上網, 係咪都係用wifi 蛋好?
有冇上網卡介紹? thanks
個個website 紅色係5G + wimax. 不過, 佢無分開邊d 係wimax, 邊d 係5G. 所以用途不大個map 對你黎講.

不過以之前其他巴打用過嘅experience, 只會係鬧市會收到Wimax. 和歌山都紋水, 唔好話白浜.
以n年前台灣WiMAX經驗,即街電燈柱裝WiFi

去到郊區,咁不如用IIJ Pace兄張50GB好過
上星期試左張povo2.0 esim
機場去到新宿都有5G 3XXmbps
但係本身已經養緊張b-mobile海外收SMS+4G 同Hanacell打電話+4G
想問原本張povo可唔可以轉打電話plan再cut咁啲卡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞