[先睇頭post 再發問] 日本上網卡 Wifi 蛋 懶人包 (23)

861 回覆
8 Like 8 Dislike
Yodobashi買Comst
或者Lawson買IIJmio出嘅Japan Travel SIM
真係work ??????
comst呢度大把人用過,#1都有介紹
IIJmio係行docomo線, 香港買到嘅docomo卡好多都係IIJmio
兩張之間Comst應該好用啲
因為pixel 7 pro好麻煩
我用過iijmio自家卡 可以同你講肯定用到
不過我係用實體sim
嗰陣未出esim版
漏咗利申p7p user
呢啲可以去大陸泰國旅行用?
你張卡用得就ok
部FS050W 嘅4G band 如下
Band 1 Band 3 Band 8 Band 18 Band 19
Band 26 Band 28 Band 39 Band 41 Band 42

中移動欠band 38,40
中聯通用到
泰國就LTE Band 1, 3, 5, 8
即係欠band 5.

其實呢d wifi 機, 你好難買部日本當地用嘅機係其他國家用. 你要全球性嘅話你要買 Glocalme numen air 5G. 不過呢部無support eSim. 現階段我唔會買無support eSim 嘅wifi 蛋.
我都跟你買咗超過一年,如果得三個人用,可以頂到朝8晚10,再多就唔得

不過一直見唔到有eSIM又齊band嘅WiFi蛋
我都等緊, 睇下Glocalme 幾時有下一個model.

家下唔好講wifi 蛋, 手機無eSim 都唔會買.
係佢個網睇到

我最近使用了DJB的eSim配合5ber在港版iPhone15 Pro Max於日本的網絡服務。我的日本行程大約十天,涵蓋了大阪市區及鳥取市等不同地區。
在大阪市區內,多數情況下網速極快,我曾在大阪城外圍測得超過七百Mbps的速度,但在大阪城內部偶見無法上網的情況。 而在前往鳥取市的高速火車上,網絡接收信號間歇性中斷,這應該是所有電信服務商普遍存在的問題,不僅僅是DJB特有。
整個旅程中,服務整體表現非常順暢。雖然中途我曾下載約5GB的大文件,導致網速被限流至0.0幾Mbps。不過,客服迅速回應並提供了其他解決方案,但未直接告知我套餐已被限速,最終在當晚12點網速恢復正常。
此外,官網提及DJB會共享數間電訊商的資源,但在手機上只知見Softbank,經客服確認,其他電訊商例如AU的訊號並不會直接顯示在手機上,這部分由公司後台智能判斷分配。
總體而言,DJB eSim的網絡服務讓我在日本使用得非常舒適,客服快速且有效率,我對這次的使用經驗感到十分滿意。
潮文嚟?5ber有iPhone app
https://esim.djbcard.com/product/japan-ultra/
評價嗰到
5ber支那嘢有啲卻步
買左softbank 原生5G, 總數10Gb同15Gb 個張
係咪都穩陣? 應該都可以share hotspot?
香港乜都cut哂,只可以買台灣或歐洲版
https://www.wifi-rental.com/sp/entry

請問除左galaxy 5g同docomo 5g u50之外仲有無邊部推介?

兩部都無貨想喺沖繩用
感謝
原本諗住topup張comst,不過冇留意日期俾佢term咗
請問機場直接買卡有冇介紹/有咩要留意
人在大阪,落機就插左softbank 10G 個張(話拎日本個張)

搞左一大輪都唔得,台都拎唔到, show 沒有服務

whatsapp搵support, 試左好多野, 最後張card 收到KDDI, apn set 做cmhk 就用到

唔知搞乜

我用ip 13 pro
係香港插過開機?
link 2

搞左一大輪最後用到
究竟係咪農夫山泉影響…啱啱睇完Price.com日本旅遊SIM卡測試…竟然係中國聯通卡屌打Truemove等SIM卡
係咪打手Feel 定係乜

https://youtu.be/LcxasyvSKjI?si=9ScE_t3DjpaSDhgU
個speedtest有少少流
基本上邊個連到5G就邊個快
你睇佢幾個畫面測到慢嘅App都show LTE, 快嘅App都show 5G
感覺就係因為用同一部手機測速,換完SIM無等佢連到5G就測速

不過比較意外係中聯通張卡有5G,包裝無寫有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞