[先睇頭post 再發問] 日本上網卡 Wifi 蛋 懶人包 (23)

861 回覆
8 Like 8 Dislike
主要統一返易認啲
剛剛響東京車站開service mode
sb 係有開100m頻寬既n77, 似乎sb係揀地方開呢條channel
有無人試過新版truemove上唔到網
係咁彈3G然後又無咗
信號滿格
報告一下
用咗2次softbank原生sim
一次北海道一次福岡

兩邊都因為個電話不斷係5g同4g之間跳
部電話好食電
可以lock LTE
試下是但揀到個台,唔好default
如果去九州,熊本,阿蘇山,北九洲,由布
自駕
用邊張卡好,怕收唔到

有冇巴打用過呢張卡?
深水埗檔口買,店主極力推介。
返到屋企上網搵資料,發現個牌子係伏中之伏,而且網上搵唔到呢張卡嘅資料
Comst可摸耳keep住養卡
新卡,等你試伏
mypacemarket docomo
#1 happy
每月入錢買plan
張comst 寫住八月到期 但係九月頭先去
有無Ching 試過過期都照activate 到?
happy
唔好意思,我嚟緊8月9號會去日本,今次想試下租WiFi蛋,因為今次會去日本自駕。想攞同還都係關西國際機場,有冇人可以教下我個流程大概係點?點樣可以揀幾時去關西國際機場攞同埋如果真係用唔到可以點做日文唔勁,唔好意思,唔該晒大家

諗住租樓主介紹嘅呢一款
https://item.rakuten.co.jp/wifi-rental/galaxy5g-14day/?scid=me_ich_conf_order_03&_mpt=101&_mpe=330172-20240702-0305522348

你加入購物車之前有得畀你揀幾時同喺邊度攞
唔見..剩係可以揀邊度攞邊度拎..
利用開始日(お届け日)は「お届け日時の指定」画面でご選択ください。※指定なしの場合は、最短でのお届けとなります。
非常好嘅評測.

你嘅體感同我過去用嘅差唔多.

Comst Docomo - 穩定. 差唔多邊度都收得好平均. 正如你所講, 我comst 係唔會直接落iphone, 話説你就算擺iphone, 你回程應該一插番香港卡就自動改番啱你嘅apn 架啦喎, 有野要set 架咩? 點解你覺得iphone 用呢張卡會麻煩? 不過咁, 我擺係蛋用多.

Softbank - 去有車站cover 嘅地方係無問題, 而且速度有時快過Docomo. 不過你楂車去山區嘅話, 最先斷一定係佢. 市區friendly, 郊區都唔錯, 山區係唔撚掂. 自駕遊入山區我絕對唔會用佢.

AU KDDI - 同你感覺一樣. 山區好多時佢收得好過docomo, 上次由東京楂入輕井澤, 去到尾個段全山路, 密林. 如果落雪天去係仲有封高速, 要兜路行嘅風險 (試過, 落住雪, 就入黑, 玩撚左2個鐘齋搵路走) 個段路docomo 係斷鳩晒. 不過真係時斷時有咁, 不過最少用到係山區. docomo 可以斷晒個陣佢有機會用到. Softbank 唔洗講, 山區嘅佢係最早斷.

可以嘅話, 張AU 卡 chur 爆data 佢, 我想知佢有幾無限.

我見到斷晒貨
因為我部機有另一個vpn config profile平時用開,用comst嗰陣會撞,所以我iphone入comst要先剷走用開嘅,然後番香港又要剷走comst個config裝番,iphone無得enable/disable profie,得裝同剷真係好鬼煩
今次無全程都chur張AU data,中間有晚試下熄wifi,喺NAS度down下片,跨日down咗30幾GB (唔係我唔想試多,係佢速度就係咁),隔日正常無減速
買咗esim先知部機用唔到,到步後再去搵實體卡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞