Samsung Galaxy 討論區 (293) Galaxy AI已支援廣東話

1001 回覆
6 Like 8 Dislike
對住冷氣出風口update
hoda
最近部n20u 粒電自己漲起左,撐去後蓋,在旋拍搵到個師父親自過來自己那區換電,約左佢在麥當勞整,全程在我面前換,又好細心咁幫我整走舊嘅防水膠,重新貼過新嘅上去,用了40左右分鐘完成,而家部n20u 又重生了,電量回復正常,好㩒用,使了$400 覺得幾抵,不過前提係我本身部機過左保養
咁薄應該整唔到spen
N20U Samsung官方換電$450應該係包人工

去官方換最重要係會幫部機reset recharge cycle,電話內部會根據recharge cycle決定叉滿電嘅電壓,cycle數少電壓會高少少,電量會更足
明白,你呢句提左一提我,那個師傅幫我搞掂哂後,再按*#9900# 話battery rest,請問呢個功能等唔等如reset recharge cycle?

https://pocketnow.com/battery-calibration-android-phone/
唔同,嗰個只係reset最近幾日app power usage嘅數,要真正reset呢啲數值,除咗用Samsung內部工程app之外,只可以root機先做到

幾年前XDA入面已經有人好深入咁探討過呢個問題,可能比較advance,一直都只係喺玩家圈子流傳

畀啲keyword你search下
mSavedBatteryUsage
efs_buf:
Reset battery cycle counter on Samsung Galaxy S7
明白,感謝您,又學到樣野🙇🙇
bixby call assisstant 係咪無廣東話
想佢幫我聽垃圾電話
Tab S9 Ultra 有冇好似原廠咁有 kickstand 嘅殼
tb有了
平平地Gor已經得33人仔2張
再唔係去SSP 特賣場無牌子的一樣得
s24u呢

深水埗50蚊包貼埋 指紋成功率得一半
唔貼
所以換電都係官方到搞最好,
出面啲嘢九成冇 reset。
fold最大問題係單mon仲係好窄
其次硬件比其他大陸摺機拋離好遠
幾年前嘅電話就放過佢啦
如果佢跟到 X100 Ultra 上到差唔多嘅後置三攝,主鏡同長焦個底一樣 size 都夠殺啦
而家當可以上到網嘅ssd
X Fold 3 pro都未跟到,仲X100U
人地滅霸黎
用官方個張anti flare軟貼 ,不過三個月左右已經花花地可能我指甲長
睇佢肯唔肯超越或者做到接近國產機嗰種堆料啫,如果佢鍾意擠牙膏,覺得摺機唔需要堆鏡頭嘅,抵佢銷量下跌、出貨量下滑啦。
佢都唔知而家啲用家想要啲咩,而家係要全能制霸,唔係平衡,唔係因為成本、售價去妥協,偷工減料
當然幻想係美好嘅,我都係繼續用返直板機算,Samsung 有一日肯喺摺機上大底長焦再講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞