IB用家討論區 (11)

1001 回覆
12 Like 0 Dislike
當然唔使 你都冇得反抗
爬左好耐文 唔見ib有貨幣基金買既
想問下有冇人用 IBKR Desktop?
之前用 IBKR Trader Workstation (TWS)
見佢IBKR Desktop個介面新手易用d
但係好多時到半夜? 12點1點 會彈個表出黎話5分鐘關app
但係又冇得取消

之前用TWS佢會係凌晨4點先會幫你關, 可以選遲d關
但係IBKR Desktop 搵唔到

有呀、最大果幾隻都有
睇教學話轉美金戶口會即時到賬
但我印象中好似要等多2日先用得嚟買美股?
唔係嘅話,ib 會當借美金買股

邊樣先啱
唔係forex唔駛等的
想問吓點解落一張單會出咗咁多呢啲嘢出嚟之前都冇
你買乜? 唔夠錢買囉
我特登唱左美金買㗎喎
T+2
有$3000美金結餘 買870美金既正股
幾時唱嘅美金
今日8點
罰你睇#1 一次
其實唔係好明 咁我有冇俾人收左費我見佢冇寫有收佣
us treasury 係t+1 fx係t+2 兌完美金過一日先好買treasury
us treasury 係t+1 fx係t+2 兌完美金過一日先好買treasury

外匯要2個工作日交收,你兌左美金兩日後先真正換成美金,股票交收一個工作日,所以你聽日先買股、後日就一齊做交收。

面家ib 自動幫你將港元唱做美元買,唔駛佣不過個rate會比貴啲啲 (+0.03%)
Thanks
自己轉美金t+2,股票轉咗做t+1,所以要等一日先買得
但係揸港紙買美股,等系統自動轉錢就可以唔使理可以直接買到,呢個係咩原因
因為ib 啱啱改左policy

唔理交收日照比你買,仲唔收你天價佣

佛心公司
fx 嗰到唔使佣但+0.03%落個rate到,咁買股票收嘅鎂佣會一次過fx轉埋?

我自己都係慣咗一次過轉曬做鎂先但而家轉完無得即刻買
雖然可以孖展但唔想蝕畀佢
從ib取錢到恆生
發覺只有HKD個option 無美元/其他幣嘅個option
已經上總行簽左名

另外再加一個新銀行帳戶係咪都要入1萬落去認證?
隔離另一個post到有唔只一個巴打回報話,IB個轉帳記錄到寫就係寫扣咗手續費,但實際當筆數到咗銀行嗰陣係冇扣到筆手續費會拎得足錢
ibhk買唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞