IB用家討論區 (11)

1001 回覆
12 Like 0 Dislike
Btw 其實合埋眼買就得 唔洗睇咁多
Risk free嚟講而家都係5.x% 再長年期啲就再少啲咁
如果有隻significant 賺得多啲就個個湧哂去
之後個價會adjust番
全部都係fair 揀自己想幾時maturity就得
你買前都要做功課先,你唔係唔熟似係人買你買

一陣買錯野你仲驚
雖然今次佢就咁買就得,但明顯佢唔知ytm係咩意思,然後下一次都係會問點買,唔正正經經學一次遲早會出事
唔係派息

係你用$99 買 價值$100嘅短債

(total 要比$990美金未計佣)

到期聯儲局就會用而值$100同你續回

你賺中間個差價

所有債券都係咁運作

長債中間就會有票面息派吓
一年啦! 我係咪7左 之前見到有個負數balance唔知係咪margin左 近排先close out返 屌成年搞咁多野先得3.幾做定期好過
轉番做現金戶口啦
有呀 citi banking 都話active
但係我IB一㩒轉錢就reject
睇返報表好似可以睇到俾咗幾多利息
我新手買時都冇搞清楚兌換美金t+2,搞到蝕咗利息都有啲肉痛
不過當交學費
我而家set返做唔用margin 希望唔好再charge我
想問下如果個債5月15到期 T+2係咪要5月17要買得新債?
但係我琴日16號又買到….唔會有收我息掛
買嘢唔駛+1

㩒錢走就要
我呢2間都可以eDDA.
點解美金仲未有得edda
唔該兩位師兄
因為銀行唔提供呢樣自動授權
5.381%同5.359%分別在於邊度?
唔係好問買債賣債收益意思

可能比較難如果身邊有小六以上學歷可以請教下佢
咁個app show個買債收益率係乜意思?
Ask bid個yield用ask bid個價計
Ask bid係其他投資者希望以咩賣/買
你可以用自己個價
下低個yield係幫你計埋用上面個price買揸到到期嘅年利率
Thx 你解釋得好清楚
請問點先可以set up 到個eDDA
我睇左佢個教學
Client Portal --> Transfer and Pay --> Transfer Fund --> Make a Deposit
佢話之後就可以揀HKD 定 CNY
之後就有eDDA

但我去到Make a Deposit之後就叫我揀之前用過嘅銀行戶口
最多都只係俾我加個銀行戶口
要上office簽名
唔該晒
唔怪之得撳極都冇
想問咩係安全程序返回的通關碼?
想拎返錢出嚟,但唔唔成功
用電腦版
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞