IB用家討論區 (11)

1001 回覆
12 Like 0 Dislike
你ib 出金個記錄有冇收錢?
無咪中間行收左
你唔差在打去ib 問
我情況係例如 IB 出金記錄顯示轉出Yen 10000,但資金
到 HSBC 香港戶口變咗係 Yen 8700
(HSBC 香港入帳單有句寫
MSG /RFB/WITHDRAWAL LESS CHGS HKD 65.00)

但今日HSBC 香港電話職員話Hsbc 接錢不會收手續費,而佢話有可能係 IB 選擇咗電滙出金時的成本由客戶支付,請問會唔會係我 Setup 電滙日元去HSBC香港有野出錯?

Thank you
ib係唔收錢
正確使用用香港匯豐收款時候都唔收錢
不過要小心選擇中轉銀行若果揀錯,可能要畀中轉銀行收費用。
你去google搵返hk 匯豐一個文件 inward payment。佢寫明wire不同貨幣,應該揀邊個國家嘅匯豐銀行做中轉銀行
請問ib 邊度搵到個 short selling margin requirement ??
淨係搵到要150%, 咁個Ratio 咪好高?

有無類似牛牛short BABA 咁:
支持融券賣出
隔夜初始保證金率40.00%
日內初始保證金率 30.00%
維持保證金率30.00%
沽空參考利率 3.00%
Initial margin 唔係preview 就有晒咩

牛牛都幾大咬
主頁頂個業績係點計?唔係unrealized P&L除market value?
無諗過睇Preview, 因為Long有show 幾多
但係牛牛孖收4.8%
唔知佢點圍數
有冇實戰過
如果咁買一年債食0.x% 0 risk
但我覺得似accounting 手法冇details去睇

又好似冇係得美平
日元收2.8%貴ib近一倍
放左啲美股 第一次想出金
已經轉番做港紙幾日 但係我禁出金仲係話我available cash都仲係得幾百(係之前未放前嗰個數)
想請問下通常要等幾耐轉左啲港紙先會show係available嗰到?
forex T+2

星期六日係假期forex停市
如果發出電匯再取消 下一次發出電匯係咪計第二次發出電匯 所以要收錢?
有冇人可以推薦我開戶tg: ibkr2024
dm
未匯出應該唔計
佢係顯示已取消?
應該冇得取消 我問咗cs但未覆
IB 孖展融資收幾多 % 利息?
唔好意思問啲弱智問題
1)請問無bno係咪只能開ibhk?
因有幾十萬usd打算擺以十年計
覺得美版ib好似有保障啲

2)如果開到,美版ib會唔會可以set語言係中文?
1)Yes,或者你有其他身份證明文件
2) yes
琴日開左戶 本身只係交身份證就得 但突然要我交Proof of Liquid New Worth , 經紀商報表同埋Bank Statement
本身開戶個時想開埋期權 資產同流水全部揀到最大 唔夠嘅話會唔會有問題?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞