IB用家討論區 (11)

1001 回覆
12 Like 0 Dislike
我理解
佢借黎賣咗畀人係有其他人收緊息
所以佢係畀一個替代股息嘅收入你
你呢個講法都無錯
咁呢筆收入去咪無得退稅
唔洗,我見你咁生面口,loop 到page 4 先搵到你一個留言
你short sell過就知, short嗰個人要畀返dividend, gross of tax
岩岩收到treasury etf SGOV 個distribution ,發覺扣左30% tax。想問係咪會自動refund? 之前睇過個blog又話買美國國債etf 會直接免扣稅息稅。
一年退一次
個blog唔update
Thanks
唔好意思新手用IB唔識規矩,第一次留言唔好屌得咁大力

5號下晝之前total入咗40萬HKD入IB
我5號嗰陣夜晚換咗USD,拎咗1/4 USD再入GME
IB好似計我借咗孖展,呢個我都發現到既
FX settlement我知道T+2,佢應該係7號
但係星期五睇都係計咗我孖緊
有冇巴打可以解答下
就嚟輸到仆街
你自己咪答咗自己囉…..

星期一先平番個孖展
T+2要星期一 想問多句

上面有啲巴打話個currency convert可以做到t+1?
面家現金戶口可以唔唱錢直接買

孖展就唔同佢當你借
頭先喺ib 拎美金入hsbc one 比人收咗10usd 手續費
想問係咪拎美金就有手續費? 同埋係咪固定收10usd?
咁可能星期一轉返現金戶口好啲
Thanks巴打
直轉fx個rate食多0.03%, 留意番
如果係一個月內第一次出金
根據用家結論,就係中轉行手續費
一般10-20美
可能收可能唔收
好多user 出金hsbc one都無收
好似轉去hsbc, usd會收中轉行收續費, 其它外幣多數唔收
暫時無聽過港紙同日圓收,都係hsbc one
係得"果位"人兄話唔洗,USD我冇聽過邊間中間行唔收手續費

JPY已知唔洗,GBP 有巴打試過唔洗
EUR我做過實驗中間行收左17EUR手續費
其他唔知
唔好意思想搭單請問吓手動換美金T+2係計美國時間?買嗰陣佢係唔係唔會顯示我用買咗嘅美金定係當孖緊?
但提款果時唔會知中轉行收幾多手續費, 開返hsbc 睇先發覺少咗10usd
知唔知個手續費係咪固定, 咁下次提款可以拎多10usd thanks
間間唔同,同埋無固定用邊間
在非洲每六十秒就有一分鐘過去
有on9方法平小小
買條短債射去
到期後(如果用賣貴到hihi但到期唔洗錢)用出美唔洗錢
如果小量又唔急又唔怕麻撚煩可以試
平幾多自己計
最平應該1 u搞掂
申利:冇試過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞