IB用家討論區 (11)

1001 回覆
12 Like 0 Dislike
新手想問咩係us treasury 係t+1 fx係t+2 兌完美金過一日先好買treasury?

我知us treasury係t+1先扣款 但關我幾時兌美金咩事?
買美金要T+2 先交收,即係話你兩日後先叫正式擁有果堆美金
有咩真係唔知 仲係用緊fps
邊間bank
買10萬美以上,佢包哂啲交易費用
半年3.x 有咩問題??
你張圖都show個start一個係負數一個1.幾%
stop price 係跌到觸發價就出市價單
stop limite price係跌到觸發價就出限價單
有冇Ching 知點解subscripted 左日本 market data
得報價係實時
但張圖仲係20分鐘delay
係買少左定set錯野🥲
Citi 尋晚FPS舊錢仲未收到

Citibank 有Edda 喎
有呀 但我set完入金
會auto reject
你有冇係Citibank allows 條apply (好似係48h內)
兩邊都有野要做

好似係
咪玩啦 Citi Edda 我月頭先整完
超新手請教, 開左IB想揀3個月美債
要揀邊隻先做到3個月5%以上回報?

3個月5%? 一年咪20% !
有我都想做呀

btw 你用網頁版一次過睇哂個回報

app版就要逐隻篤入去先見到
係我講得唔好, 即係我意思係當做左3個月定期派息5%以上
你show出嚟果22隻都做到

有多有少
咁我其實就入左呢隻試下, 唔知咁係咪都做到5.3%?
5.359%

但7月尾到期唔知你唔唔啱

見你睇8月
7月尾到期都ok, 當兩個月定期試左先
因為今朝打去問點睇派幾多息, CS話呢隻無息派
即刻好驚買錯左, 所以出想問係咪到期就有本金+5.359%利息
Bill冇coupon
食discount
做乜勁,你買前無睇有冇派息咩,短債無息派
唔好意思, 真新手, 唔係好識
即係唔會定期派息? 但到期都會照派?
大佬,你明顯唔識債券概念,不如用一兩個鐘睇下d概念先,唔係你下一次都係唔識買
見佢Bill 5.xx%就試下, 只係打上去CS話無息
新手唔熟, 所以想請教下連登仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞