IB用家討論區 (11)

1001 回覆
12 Like 0 Dislike
珍,ib都要有maintenance margin
根本唔係負錢
八達通又有實體卡
八仔唔會有美金囉…………
話説揾唔返個post係咪話hsbc香港入usd落ib香港acc係免手續費
聽講唔係,未試過,出金就免費
Citi呢係咪入就免費

係咪姐係要免費就Citi入,hsbc出
係咪要上office簽名先
以我認知:

hsbc hk transfer any currency other than hkd to ib -> 收charge

ib transfer any currency to hsbc hk ->免charge
要等2日,因為T+2
Yes and no
債t+1匯t+2差一日交收
頭先試咗hkd edda,佢唔比我開 我無去簽名

不過遲d點都要簽㗎啦,要攞yen
ibhk有有無機會出debit card
我個ib戶口本身有hkd usd
但買 options既時候就算有usd (多過買入需要既錢) 佢都會用左hkd對usd先買入 想問下有冇人都係咁
好耐無用 應該比佢停用咗account
淨係記得ac/pw
係咪都係要搵cs問返個戶口no.然後入10k usd解鎖返?
爬文就搵到答案
我睇返對上既transaction 已經係5月13 所以應該唔關t+2事
保證金
現金戶口?
係啊,現金戶口
點解IB會自動sell我既option on Friday?點樣唔比佢sell?
到期?
新手求教學:
開戶後入咗$40000 HKD 去IB 戶口成功兌換日圓,
之後由 IB 戶口 Set 咗 withdraw 日圓去 HSBC 香港, 中轉行為 HSBC Japan Tokyo (code: HSBCHKHHHKH)。

但最後HSBC 香港收到既錢少咗,大約差$65 HKD, 因為已經係第二次出錢被扣數,所以打過去 HSBC 問,佢哋話入錢落戶口唔會收費, 中間行都係HSBC 都唔會收費。

我Sure 超過1個月無係IB 轉出過錢, 咁請問會係乜嘢問題呢?

*** 已經上網睇過好多教學同追post 都話零收費,無辦法先上來問,不是申手黨), 謝謝🙏🏼
如果嗰幾十蚊影響你生活建議你唔好去日本
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞