IB用家討論區 (11)

1001 回覆
12 Like 0 Dislike
似係
未研究到同手動換錢比 ,手續費有咩分別
簡單黎講係比急買貨既客用

唔會額外計你唱外匯佣,但匯價未必靚
我計Tier 1 fx commission
當例如10k usd, 最低收費2usd
好似手動換會平啲,我見個spread 有幾個pips 以上
手動係平但有機會t+1 先用得
對於通過貨幣自動兌換服務執行的貨幣交易,IB通常會在原有匯率的基礎上加/減0.03%。IB不會單獨對此類自動兌換交易收取佣金。
所以咁講嘅話
係咪 2usd / 0.03% = 6666usd
細過呢個數用auto conversion,大過用手動
為左慳一兩蚊要計到咁盡?
唔係幾蚊問題。。。
計完知道咗分別有幾多過 下次可以識點揀
同埋如果你trade 得多,加加埋埋我諗都有影響掛
一般情況都係唱哂美金先trade

唔會搞咁多嘢
條數出嚟係負,倒蝕廿幾蚊美金,唔明點解,我都仲計緊
100000 * 6.83% /360
係唔係外匯跌
佢日圓應該係×1.5%/360

後尾睇返,應該係蝕匯率
唔係講緊美金?
佢買完美金未結算 要俾一日美金息
佢沽yen買美元
所以計yen

層主都係講下邊一條負好啲

佢沽yen買美元
買完美元即刻買treasury既話 會計返一日美金息
沽yen買美元既trade settle左 咪開始計日元利息
成條大數係負,原本到期後唔換返日元就正負零咁上下,應該係輸左換返美金依下個匯率,但應該唔會食十幾蚊咁多,我都搵緊原因

睇下月結單到佢show唔show到條數出嚟

有冇師兄知點取消auto currency conversion, 入左HKD俾人自動轉左USD
有無人login 唔到手機app,話安全代碼錯誤
乜呀

你就咁入hkd 點會自己幫你轉美金呀
入完過兩日佢真係轉左
今日收到佢email

Dear Client,

An automatic currency conversion was done in your account per the AUTOFX functionality.

There is nothing for you to do, and no positions or cash have left the account.

Should you wish to opt out of receiving trade notifications, you can do so via Portal.
入唔到
又入唔到 屌
你基礎貨幣揀美元?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞