IB用家討論區 (11)

1001 回覆
12 Like 0 Dislike
手機app 無,買左兩獲,每次都係收一單手續費
用pc 裝tws 就見到有呢個功能, 但要落左單再修改先有
我試過打去ib 問
個cs 話每次外匯都會買突小小因為唔會整數
所以先咁
你真係打去問
我本身以為會突咗0.幾出嚟,點知相反
我尋晚都問咗online CS,佢答我do not expect interest to accrue,之後想繼續問點知斷咗線(auto logout咗)冇得繼續
Thx bro
ib個overnight trading係咪有d問題,手機揀咗隔夜交易點解個order status都係藍色
想問盤前後係咪剩係可以set限價單?有冇方法set止蝕單?
話說琴日唱美金, 今日買美債。買果時, IB 無warn 我唔夠錢 (我係現金戶口)
咁我就照買, 過左一陣左右, 彈左個message 比我

本郵件旨在通知您:Interactive Brokers已為您的賬戶執行了一筆貨幣兌換,這可能由於您的賬戶類型不允許持有負的現金持倉,或由於進行定期投資交易而導致出現負現金持倉。
為保護我們的客戶和公司,IBKR的政策規定,當投資組合出現負現金持倉時,持倉將被兌換,這在IBKR客戶協議和IBKR網站上均有說明。如您不希望未來持倉被自動兌換,您可 點此 通過任意IBKR交易平台自行兌換。

點此 可了解有關在IBKR的平台上進行貨幣兌換(外匯委托單)的說明。

我而家睇返報表, 系統自動兌換左美金。顯示有收HKD102.8 收益, 我想知係咪我唔洗理, 其實我無任何賺錢, 系統只係幫我balance 個美元現金倉?
Ib收股息係咪遲啲?
點解咁講
係,你見佢做一買一賣兩個交易

T+2 後佢會settle番
唔用dividend reinvestment 啦
commission很貴
好奇一問你地係咪都有參加借出股票?

我睇番紀錄平均一個月都有收番幾蚊美金息…(尤其冷門的股票會借得密啲)

當用嚟扣下佣金都好
每隻股都有short side info睇
你可以睇個pool 幾大幾多人借
不過應該冇人為想易借出而買入
上面巴打教睇收息但係嗰個位我都仲未有
似Yahoo

其實真係咁難搵咩? 每月報表

tg我: sodran
Diu 你條友乜柒都唔答有人問link 就衝出黎
佢未加我呀,你留你tg比佢啦咁
好奇一問
有得退稅嘅嘢如果借咗出去收代替利息嘅錢係咪即係無得退
唔會,股票仍然在你名下收股息,只係借比劵商做沽空
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞