[PS5] Stellar Blade 劍星(5) 太暴露,教壞小朋友嗎

1001 回覆
18 Like 7 Dislike
加攻速 同回beta 算

有啲加左無咩明顯感覺 打boss個陣
咁即係要玩多次good end 入3週目拎eidos d 變色outfit
一周目bug 左荒地機械人支汽水,二周目會清哂再儲過?

白金為目標既話應該補返果罐就得,唔駛全部收集過?
故事最正我覺得係太空站最尾,居然有得學w膠達
準備玩第三週目先發現未收集哂d 機件
我發現機件比較少人講,其實有幾多款
沙漠屋頂係咁跳好難
計劃係一周儲曬所有outfit 入9號區開 打final boss 前 save上cloud 開 good end > load save > secret end. 二周打到去離開xion前 upload save上 cloud easy mode 直衝final boss 開 bad ending > load 二周目離開xion前save 開始儲野同打入9號區>畢業 (白金+齊74 outfit)
shift up係咪全team都係韓國人?
依家韓國整game都開始發力
技術美術都有,但就好似少一個識編故仔
嘅創作者

我見韓劇咁紅,電影仲拎埋奥斯卡
如果有名導或者編劇幫手就好
之前問過關gear問題冇人應
所有款除左burst最大值冇1星之外,其他全部1-3星,一般打劇情boss一周掃落嚟每款都至少有一件,自己再睇返差咩
其實佢手機game 個故事係有料到
劍星呢個故事就真係編劇失誤
可能係唔夠時間講
或者唔識用呢個型式講
全盛時期係2000年代MMO時代
又未必係失誤 可能係佢打緊安全牌
所以先揀個最大路既劇本
唔關個劇本大唔大路事
係講故事既手法好有問題
有問題到唔似係講緊故事
佢喺行冒險同行大路之間
選擇左直接仆街
玩開動作驚唔多覺有咩太大問題
結局有幾個位唔係好明 諗到頭都爆

1. Raven同Adam究竟係咩關係?點解Raven咁想同Adam fuse?但係Adam又唔理佢?佢哋似乎有少少合作關係,但Adam明明咁想幫Xion,又由得Raven最尾去襲擊Xion?
2. 地球上剩低嘅人類(Android)70年前基本上死晒,係剩返Xion仲有人,咁點解個軌道電梯仲一路運作緊送緊物資上太空?啲對話係話部電梯上次用仲係1XX日之前
3. 我哋平時打開堆Naytiba只係堆無智慧嘅怪獸,咁點解隻game開始嘅時候會識射導彈打太空飛船?
4. 都係隻game開始嘅時候,點解Adam要由Raven手上救eve出嚟?因為佢一開波就已經想同eve fuse?
5. 一開頭eve喺個返回艙搵到Lily,即係Lily應該都係空投咗落地球無耐,無出過個艙?但最尾無啦啦又話Lily原嚟喺地球已經生活咗一輪?
全攻速手感最好 連續攻擊加攻好似都係RJ
老實講
果啲盛唔盛冇人會理
MMO 同手機GAME 唔可以同單機game 坐埋一齊一出世地位就係有分別
純單機既遊戲地位一定係最高
又唔覺講故事有問題,咪正正常常一路打一路解劇情

故事本身咪中規中矩,冇話好差但唔太突出,始終應該借鑑左好多其他作品

係遊戲流程可能有啲loop,但我覺得主線去到返唔到去做支線果個位之後,果個流程就幾好一路keep住直線同打王打到尾
好似得日文網有講
https://game8.jp/stellar-blade/604892
唔使重頭執過49罐
1. 好明顯Adam唔想要Raven,佢第一次係聖堂打交同Eve啲對白有啲感覺係自己一相情願,始終埋頭苦幹咁耐寧願屌條新女都唔屌佢,係女人都發癲啦。

2. 個軌道電梯一路靠人工智能送啲野上去,但好似係人類死哂之後繼續load所以送上去既都係啲太空垃圾。

3. Naytiba本身係人類黎(無記錯既話

4. 結局尾Adam話想拯救世界丫嘛,有人救唔通唔救咩,咁岩得咁橋姐。

5. Lily係前幾隊落地既人黎,屈曲死左出去搵料奶左野咪呢埋係個倉到?(帶定頭盔先)
1.渡鴉知道真相之後好崩潰,然後adam 開解一下佢就鍾意左佢。但好明顯渡鴉只係一咪痴情於佢,唔會去諗啲咩種族共和,所以adam 唔會揀佢。另外我覺得adam 雖然叫長老,但唔能夠完全控制到啲怪,特別係渡鴉依啲特別高級既

2.軌道電梯由機械自動化管理,有冇人應該都冇乜所謂

3.佢地冇人類心智姐,作為生物自衛既能力照計點都有既

4.可能,may be, eve叫得eve,應該本來就係特別,係chatgpt 整出黎最成功既個體,渡鴉知道佢特殊所以故意走過黎殺佢,而adam亦都知所以要趕過黎救佢

5.要解釋就係…佢知道第7部隊黎左,所以用個倉飛過黎搵啲隊員
3嗰到,Naytiba當然係有自衛能力識打Android,但都係無人類心智好似獅子老虎咁用肉身打,同識射導彈上太空打太空船有好遠距離
5. lily一早落左黎係9號城 係出去搵物資既時候撞到boss先走返入個倉到避
咁唔同,佢地本來做出黎就係打ai 勢力,而ai 勢力喺天上,啲敵人基本上都係由天上落黎。咁佢地某部分出廠就係識防空又或者進化到識防空都講得通
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞