【令你想留喺度嘅唔係城寨,而係城寨入面嘅人】《九龍城寨之圍城》集中討論區

1001 回覆
73 Like 10 Dislike
龍卷風漫畫同吳家樂一樣
佢話有參考熱血高校既演法
利申覺得兩個兩套表現都唔算最男 level
不過臨時副哨牙同劇本幫到城城甩自己個形象
今套客串又係做返自己

林峯就一貫紮實 但係又唔算突出
今次有IMAX 院播, 雖然套戲唔係IMAX, 但60蚊睇都抵
原來有imax院播
諗唔明點解四子唔係打撚死魚蛋妹老豆
林峯做到成舊飯咁
俾王九整斷
中段佢入城寨幫拖嗰度
斷十字帶咁
嗰條友先係氣硬功
俾佢哋係咁用鐵通扑頭都冇事
入得嚟討論應該睇咗,以下唔加密

創造咗一個城寨嘅世界出嚟,如同Dune嘅沙漠星球,唔單止係場景搭建,而係令你置身於主角身處嘅獨特時空

打鬥場面好精彩,而文戲嘅比重亦相宜,交代到角色故事同情緒。林峯表演眼前一亮,好似前面嘅巴打所講,一開頭佢俾大老闆追殺走佬入城寨,嗰種徬徨無助做得好好,希望佢喺香港拍多啲戲

本身見到王九咁bug,係咪要出槍先搞得佢掂,點知反而係王九開槍

最後決戰冇為咗埋尾將王九整廢,喺王九不斷打殘四子,去到我心諗再唔反cup就多得濟嘅時候,捉啱時機整個twist。成個故事嘅時間線發展同動作配合得好精準

同埋相信有感覺嘅觀眾都感受到套戲嘅寓意,離不開留不低嘅命題。好欣賞套戲有寓意但唔會著迹,冇好似近年一啲電影加插同畫面冇關聯嘅soundbite。洛軍以偷渡者身份嚟到香港,喺城寨搵到自己嘅家,但原來佢本來就係香港人。離開過,再返嚟,用畫面交代,唔靠突兀嘅對白

遲啲再講其他感受,補多句希望劉俊謙推到上男一位置

Btw,邊度仲有明信片送?
古天樂龍捲風得咗肺癌,最後為咗保護果四條粉腸,將自己同王九關在一起死不開門,最後被王九鋸了

王九咬斷了刀,被陳洛軍按住嘴巴,他把刀片吞下去了,後面被刀片穿了,神功破了,最後被信一殺死
魚蛋妹呢下真係一秒喊出嚟 好肉赤
有潛質做女版黃梓樂
我仲以為古天樂關埋門都想石油氣爆炸一齊死
我都覺得龍虎門金鐘罩唔合理
尋晚睇咗,雖然打戲有啲唔合理嘅位,但係難得唔係警匪或者係歌頌中華民族嘅動作片,劇情渲染友情 親情個part又做得好,搞到又想入去再睇
死嗰個係咪佢阿媽?
最後首歌勁出戲
全套戲嘅敗筆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞